Greece travel

 

Χάρτης της Ευρώπης

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η Ευρώπη είναι μια σχετικά μικρή ήπειρος, μόνο η Αυστραλία είναι μικρότερη. Η Ευρώπη καταλαμβάνει μόνο το 7% του εδάφους του πλανήτη και περίπου 10% του πληθυσμού της Γής. Περισσότερο από το ήμισυ των 43 ευρωπαϊκών χωρών έχουν πληθυσμό κάτω των 10
εκατ. Μόνο έξι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληθυσμό πάνω από 50 εκατ.

Η σημασία της Ευρώπης στον κόσμο δεν απορρέει από το μέγεθός της αλλά από την επιρροή της, την ιστορία της, καθώς και τη σχετική του ευημερία. Κατά τα τελευταία 2.000 χρόνια η πιο σημαντικές πολιτικές του ιδέες του κόσμου, οικονομικά συστήματα, τεχνολογικές καινοτομίες, και πολιτιστικά κινήματα δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη. Ο Ελληνικός και ο Ρωμαϊκός πολιτισμός, η Αναγέννηση, οι εξερεύνηση του πλανήτη, καθώς και η Βιομηχανική Επανάσταση είναι παραδείγματα από ιστορικές περιόδους κατά τις οποίες η ευρωπαϊκή επιρροή επεκτάθηκε σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η επιρροή αυτή αν και συχνά ευεργετική, έχει επίσης οδηγήσει σε εκμετάλλευση και την καταπίεση των μη ευρωπαϊκών λαών μέσω της αποικιοκρατίας.

Η ήπειρος της Ευρώπης δεν είναι μια σαφώς καθορισμένη γεωγραφική ενότητα, επισυνάπτεται με την Ασία και αποτελεί το δυτικό άκρο της απέραντης Ευρασίας. Για ιστορικούς λόγους, έχει θεωρηθεί ως ξεχωριστή ήπειρος. Θάλασσες και οι ωκεανοί αποτελούν το όρια προς τα βόρεια, Θάλασσα του Μπάρεντς, στα δυτικά ο Ατλαντικός Ωκεανός και στα νότια η Μεσόγειος Θάλασσα.
Τα παραδοσιακά γεωγραφικά όρια του ανατολικού άκρου της Ευρώπης είναι η γραμμή από τα Ουράλια όρη και τον ποταμό Ουράλη μέχρι την Κασπία Θάλασσα με επέκταση στα δυτικά
από τον Καύκασο έως τη Μαύρη Θάλασσα, και μέσω του καναλιού που αποκαλείται τουρκικά στενά και περιλαμβάνει το Βόσπορο, τη Θάλασσας του Μαρμαρά και τα Δαρδανέλια. Αυτό το όριο χωρίζει τη Ρωσία μεταξύ της Ευρώπης και Ασίας. Σημαίνει επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος της Τουρκίας είναι εκτός Ευρώπης, εκτός από ένα μικρό βόρειο τμήμα του Βοσπόρου.
Το τι συνιστά την Ευρώπη είναι ένα θέμα συζητήσιμο. Υπάρχει ένας βασικός τομέας που περιλαμβάνει χώρες όπως την Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο που αποτελούν την Δυτική Ευρώπη που μαζί με τα κράτη της Σκανδιναβίας αποτελούν τον πιο οικονομικά ανεπτυγμένο τομέα της Ευρώπης. Στη Νότια Ευρώπη θα βρούμε την Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Στην Κεντρική Ευρώπη ανήκουν τα κράτη της Αυστρίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας, Πολωνίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας, Ελβετία και Λιχτενστάιν. Στην Ανατολική Ευρώπη ανήκουν τα κράτη της Βαλτικής Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, η Ρωσία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ουκρανία. Στην Νότιο Ανατολική Ευρώπη ανήκουν η Ρουμανία, Σερβία , Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, και μέρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα παρόλο που βρίσκεται στην Νότιο Ανατολική Ευρώπη δεν αποτελεί μέρος της Ανατολικής Ευρώπης και η Κύπρος λόγω των ιστορικών δεσμών της με την Ελλάδα αποτελεί νησί της Νότιας Ευρώπης. Στην Μεσόγειο επίσης βρίσκεται και η Μάλτα.
Στις άκρες του κύριου κορμού της Ευρώπης υπάρχει μια σειρά σημαντικών νησιωτικών ομάδων. Η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία και η Ισλανδία είναι ξεχωριστά έθνη Μεσόγειος Θάλασσα περιέχει μερικά μεγάλα νησιά που αποτελούν μέρος άλλων εθνών. Η Σαρδηνία και τη Σικελία, για παράδειγμα, ανήκουν στην Ιταλία και η Κρήτη στην Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές, ενώ ορισμένα νησιά, όπως η Μάλτα και η Κύπρος είναι ανεξάρτητες χώρες.

Χάρτης Ευρώπης

ευρώπη

Ο χαρτης Ευρώπης είνα απο την ιστοσελίδα της Αμερικανικης Κεντρικής Υπηρεσίας πληροφοριών Φακτμπουκ. (https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/docs/refmaps.html)

Βρείτε οδικές αποστάσεις απο Ελλάδα με Χάρτες Ευρώπης του Γκούγκλ. Με σημείο εκκίνησης την Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πατήστε στις μπλέ σημαίες και δώστε προορισμό στο παράθυρο που ανοίγει, πχ. απο Θεσσαλονίκη για Μόναχο.


View ΕΥΡΩΠΗ in a larger map

Aegina