Κακαβιά-η Ελληνική Ψαρόσουπα

Ερχώμενος από ψαράδικη οικογένεια ειχα την πρώτη γεύση απο κακαβιά ψαρόσουπα, σε ένα απομακρυσμένο νησί της Δωδεκανήσου. Είμαστε 3 καίκια που εργάζονταν μαζί. Αφού ρίξαμε τα δίχτυα μας, επιστρέψαμε σε ένα μικρό όρμο που χρησιμοποιείται ως αγκυροβόλιο. Ο παππούς μου και οι άλλοι ψαράδες έφτιαχναν την Κακαβιά στην παραλία σκάβοντας ενά μικρό λάκο στα βότσαλα βάζοντας μετά απο πάνω την κατσαρόλα στη φωτιά που είχανε φτιάξη με μικρά ξύλα καί φρίγανα. Παρακάτω είναι τα συστατικά που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τη σούπα και τον τρόπο που την μαγείρευαν. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολλά και διαφορετικά είδη μικρών ψαριών, γιατί τα μικροψαρα κάνουν τη κακαβιά νόστιμη. Τά καλλίτερα ψάρια για την κακαβιά είναι οι χάνοι, οι πέρκες, οι μένουλες, οι μικροί σκάροι και οι γύλοι, με λιγα λόγια το καλοκαίρι μπορείτε να πιάσετε ολα αωτά τα μικρόψαρα με καλαμίδι.

Για να γίνει η σούπα έχει ανάγκη εκτός από τα ψάρια ένα μεγάλο κρεμμύδι 1-2 μεγάλες ντομάτες, νερό, αλάτι και πιπέρι. Βάζετει το κρεμμύδι χοντροκομένο και τις ντομάτατες στην κατσαρόλα με πολύ λίγο νερό, το ζουμί της ντομάτας κάνει τη δουλειά του, ώστε το κρεμμύδι να γίνει μαλακό όταν γίνει αυτό μπορείτε να προσθέσετε νερό και τα ψάρια, να προσέξετε το νερό να καλύπτει ισα ισα λίγο τα ψάρια, προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι και κλείστε την κατσαρόλα. Για να δείτε αν η κακαβιά είναι έτοιμη μόλις ανοίξετε την κατσαρόλα βάλετε το χέρι σας πάνω απο τον ατμό, αν τα δάχτυλά σας κολλάνε τότε η Κακαβιά είναι έτοιμη, μπορείτε να προσθέσετε χυμό λεμονιού αν θέλετε, όπως κάνουν πολλοί ψαράδες.

Η ψαρόσουπα Κακαβιά επινοήθηκε κυρίως από τους αλιείς, γιατί ένα εύκολο φαγητό και επειδή έχουν το κύριο συστατικό, δηλαδή τα ψάρια και μάλιστα πάντα φρέσκα και της ώρας. Κάθε ελληνικό ψαράδικο οταν πάει ταξίδι για κάμποσες μέρες εχει πάντα όλα τα βασικά για το μαγείρεμα, μια μεγάλη κατσαρόλα,πιρούνια και μαχαίρια, ελαιόλαδο, λεμόνια, κρεμμύδια ντομάτες, ψωμί, ελιές και κονσέρβες. Επειδή η Κακαβιά γίνεται κυρίως από μικρά ψάρια και τα ψάρια εχουν πολλά κόκαλα, υπάρχει ένα κόλπο που μπορείτε να κάνετε, αν μπορείτε να βρείτε ενα κομάτι δίχτυ καθαρό βάλτε όλα τα ψάρια μέσα στο δίχτυ και δέστε το, ετσι θα κρατήση όλα τα κόκκαλα μέσα και μετά το ανοίγετε καθαρίζετε κάπως απο τα χοντρά κόκκαλα και ξαναρίχνετε τα ψάρια στη σούπα, εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερα ψάρια χωρίς κόκαλα, αλλά προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά διαφορετικά είδη μεγάλων ψαριών, ώστε η σούπα να είναι πιο νόστιμη.

 

Top