Ψαρόσουπα αυγολέμονο

Η Ψαρόσουπα με αυγολέμονο ειναι ενα απο τα πιο νόστιμα φαγητά της ελληνικής κουζίνας και ενα απο τα πιο υγιεινά. Η ψαρόσουπα τρώγεται τόσο το χειμώνα οσο και το καλοκαίρι, αρκεί να έχουμε τα κατάληλα ψάρια. Τα πιο νόστιμα ψάρια για την ψαρόσουπα με αυγολέμονο ειναι οι σκορπιοί και ειδικά οι σκορπίνες που θέλουν κάποια προσοχή στο καθάρισμα ( το πιο βασικό ειναι να κόψουμε τα πτερύγια με τα κόκαλλα με ενα ψαλίδι κουζίνας), το ιδιο πρέπει να κάνουμε και με τις δράκαινες που ειναι επισης νόστιμες για σούπα. Φυσικά ο βασιλιάς της ψαρόσουπας ειναι ο ροφός και ακολουθεί το φαγκρί, η συναγρίδα, οι σφήνερες και οι σφυρίδες. Ειναι τελικά και θέμα προτίμησης και πορτοφολιού. Τα κατεψυγμένα κοκκινόψαρα εισαγωγής και οι φρέσκοι μπακαλιάροι δεν υστερούν και πολύ σε νοστιμιά για οσους θα ήθελαν μια οικονομική ψαρόσουπα.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ εκτός απο τα ψάρια θα χρειαστούμε μισό κιλό καρότα, ενα μάτσο σέληνο, 3-4 πατάτες, 3 κρεμύδια, ελαιόλαδο , λεμόνι, αλάτι , πιπέρι και δύο αυγά για το αυγολέμονο. Δυο φλυτζάνια ρύζι γλασέ εάν θέλετε να την κάνετε με ρύζι.

ΜΕΘΟΔΟΣ. Καθαριζουμε τα λαχανικά και τα βράζουμε ολα μαζι με αλατι και πιπέρι, τα καρότα ολόκληρα εάν ειναι μικρά, η κομμένα στη μέση αν ειναι μεγάλα. Το ιδιο κάνουμε και με τις πατατες και τα κρεμύδια. Οταν μισοβράσουν τα λαχανικά βάζουμε και το ψάρι (εάν ειναι πολύ μεγάλο το τεμαχίζουμε) . Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράση εως ότου το ψάρι να βράση αρκετά. Οταν η σούπα μας ειναι έτοιμη βγάζουμε ολα τα υλικά και το ψάρι και τα βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.
Το αυγολέμονο θα γίνη απο το νόστιμο ζουμί των λαχανικών και του ψαριού, που και απο μόνο του το ζουμί με μπόλικο λεμονι ειναι μια υπέροχη σούπα.
Εάν θέλουμε ρύζι στη σούπα μας βάζουμε το ρύζι στο ζωμό να βράσει.

Οταν ειναι έτοιμος αφήνουμε να κρυώση λίγο και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε δυο αυγά σε ενα βαθύ πιάτο προσθέτοντας το ζωμό απο ενα η δύο λεμόνια ανάλογα με το ποσο λεμονάτη θέλουμε τη σούπα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε τα αυγά με το λεμόνι προσθέτωντας ζωμό απο την κατσαρόλα προσέχοντας να μην κόψη το αυγό. Οταν το μίγμα γίνη αρκετά νερουλό αρχίζουμε σιγά σιγά να το ρίχνουμε στη κατσαρόλα.

Το σημείο αυτό ειναι και το πιό σημαντικό γιατι μπορεί να κόψη το αυγολέμονο εάν το ρίξουμε αμέσως σε ζεστό ζωμό, για το λογο αυτό με το ενα χέρι ανακατεύουμε συνεχώς τον ζωμό στη κατσαρόλα ενώ με το άλλο χέρι ριχνουμε το αυγολέμονο σιγα σιγά με μια κουτάλα. Η σούπα μας πρέπει τώρα να εχει πάρει ενά κρέμ κίτρινο χρώμα. Σερβίρουμε σε μπολ ενώ το ψάρι με τα λαχανικά σερβίρονται με περυχημένα με ελαιολαδο και λεμόνι. Η Μαγιονέζα επίσης δίνη μιά ιδιαίτερη νοστιμιά στο σύνολο.

 

Top