ΕΛΛΑΔΑ

Ιστορία της Ελληνικής γλώσσας

Η Ελληνική γλώσσα (αρχαία και σύγχρονη) αποτελεί ξεχωριστό κλάδο της ινδοευρωπαϊκής οικογένειας γλωσσών. Η ιστορική εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας αποκαλύπτει μια ενότητα που παραλληλίζεται μόνο στα κινέζικα, και οι μεγάλες αλλαγές μπορούν να αποτυπωθούν σε μια αδιάσπαστη λογοτεχνική παράδοση.

Τα αρχαία ελληνικά μιλούνταν στην Ελλάδα, στην Κρήτη και την Κύπρο, σε μέρη της ανατολικής Μεσογείου και της δυτικής και βόρειας Ανατολίας, στη Σικελία και στη νότια Ιταλία, στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας και σποραδικά κατά μήκος της αφρικανικής ακτής και της Γαλλικής Ριβιέρας (βλ. Ελλάδα, αρχαία). Η νέα ελληνική είναι η επίσημη γλώσσα της Ελλάδας και του ελληνικού πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ομιλείται επίσης σε απομονωμένα χωριά της Τουρκίας, της Σικελίας και της νότιας Ιταλίας, και σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο στις οποίες έχουν μεταναστεύσει Έλληνες, κυρίως στην Αυστραλία και τη Βόρεια Αμερική.

Ιστορία

Από το 1500 περίπου έως σήμερα, η ελληνική διέρχεται από μια αργή, οργανική και αδιάκοπη ανάπτυξη, με τέσσερα κύρια στάδια εξέλιξης: προϊστορική, κλασική, βυζαντινή και σύγχρονη. Η προϊστορική ελληνική εισήχθη στο Αιγαίο με μια σειρά μεταναστών κατά τη διάρκεια της 2ης χιλιετίας.

Η γλώσσα μπορεί να ανακατασκευαστεί σε περίγραμμα από μια σύγκριση αρχαίων διαλέκτων και από μυκηναϊκές επιγραφές, όπως η Γραμμική Β, που τώρα γενικά συμφωνείται ότι είναι μια πρώιμη μορφή της ελληνικής.

Τα αρχαία ελληνικά περιλαμβάνουν τα κλασικά ελληνικά, καταγεγραμμένα σε επιγραφές και λογοτεχνικά έργα από τον 7ο αιώνα πΧ έως το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 πΧ, και τα ελληνιστικά ελληνικά.

Η κλασική ελληνική γλώσσα είναι γνωστή σε τέσσερις κύριες ομάδες διαλέκτων: Αττική-Ιωνική, Αρκαδο-Κυπριακή, Αιολική και Δωρική ομιλούμενη σε ανεξάρτητες πόλεις-κράτη και δημιουργικά προσαρμοσμένη για συγκεκριμένα είδη στα μεγάλα έργα της κλασικής λογοτεχνίας.

Τα ομηρικά ελληνικά ήταν μια παραδοσιακή λογοτεχνική γλώσσα, που περιελάμβανε στοιχεία από διάφορες διαλέκτους, αλλά ποτέ δεν ήταν η ομιλούμενη γλώσσα κανενός λαού.

Η ελληνιστική κοινή γλώσσα, ή κοινή γλώσσα, βασίστηκε σε μια ύστερη μορφή της αττικής και έγινε η επίσημη γλώσσα του ενιαίου ελληνόφωνου κόσμου, επεκτείνοντας αργότερα σε λαούς των οποίων η μητρική γλώσσα δεν ήταν η ελληνική. Ανεκτίμητα στοιχεία της προφορικής του μορφής υπάρχουν στα γράμματα παπύρου: η πιο γνωστή λογοτεχνική του έκφραση βρίσκεται στην Καινή Διαθήκη της Βίβλου.

Η βυζαντινή ελληνική διακρίνεται κυρίως για την ετερογένειά της. Το κοινό παρέμεινε η βάση της γλώσσας της πρώτης εκκλησίας και της προφορικής γλώσσας. Οι λόγιοι συγγραφείς, ωστόσο, ακολούθησαν μια παρωχημένη μορφή της Αττικής, που αναβίωσε μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση σε αντίθεση με την κοινή. Τα αρχαϊκά ελληνικά τους αντικατέστησαν τα λατινικά ως επίσημη γλώσσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας τον 6ο αιώνα.

Νέα Ελληνικά

Τα νέα ελληνικά εμφανίζονται σε στίχους από τον 12ο αιώνα και προσαρμόστηκαν δημιουργικά στην κρητική αναγεννησιακή λογοτεχνία. Το ζήτημα της εθνικής γλώσσας δεν προέκυψε, ωστόσο, παρά μόνο τον 19ο αιώνα με την εμφάνιση του νέου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Η καθαρεύουσα , ένας τεχνητός συμβιβασμός μεταξύ της αρχαϊκής και της προφορικής μορφής, επιβλήθηκε ως επίσημη γλώσσα από το 1834 έως το 1976. Μετά το 1976, η δημοτική, η γλώσσα που χρησιμοποιείται στον λόγο και τη δημιουργική λογοτεχνία, έγινε η επίσημα διδασκόμενη γλώσσα.

Ο διαχωρισμός μεταξύ δημοτικής και καθαρεύουσας έχει τις ρίζες του στους πρώτους αιώνες της σημερινής εποχής και παρουσιάζει μια σειρά από διαρκώς μεταβαλλόμενες αντιθέσεις που επηρεάζουν τόσο τον λόγο όσο και τη γραφή. Οι τέσσερις κύριες ομάδες διαλέκτων (Πελοποννησιακή, Βορειοελληνική, Κρητική και Δωδεκανησιακή-Κυπριακή) προέρχονται όλες από την ελληνιστική κοινή. Μόνο η μικρή τσακώνικη διάλεκτος συνεχίζει κατευθείαν μια μη κοινή διάλεκτο.

Η μετάβαση από την αρχαία στη νέα ελληνική ήταν σταδιακή και άνιση, ξεκινώντας τον 5ο αιώνα π.Χ και ολοκληρώθηκε τον 10ο αιώνα μ.Χ. Τα ελληνιστικά ελληνικά είναι πιο κοντά στα νέα ελληνικά παρά στα προϊστορικά ελληνικά. Οι διαφορές μεταξύ της κλασικής και της νέας ελληνικής είναι ελάχιστα μεγαλύτερες από αυτές μεταξύ των μεσαίων και των σύγχρονων αγγλικών.

Φωνολογία και Μορφολογία

Τα αρχαία ελληνικά είχαν ένα τονικό σύστημα βασισμένο στον τόνο με τρεις τόνους: ανόδου, πτώσης και ανόδου/πτώσης. Η φωνολογία του χαρακτηριζόταν από την τάση να μετακινούνται τα φωνήεντα προς τα εμπρός από το πίσω μέρος στο μπροστινό μέρος του στόματος, μετατόπιση του αρχικού Σιγμα πριν από τα φωνήεντα και εξασθένηση των τελικών συμφώνων.

Το κλιτικό του συστήματος ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο, με πέντε πτώσεις (ονομαστική, κλητική, αιτιατική, γεν., δοτική), τρία γένη (αρσενικό, θηλυκό, ουδέτερο), τρεις αριθμούς (ενικός, πληθυντικός, δυϊκός), τέσσερις διαθέσεις (ενδεικτική, προστακτική, υποτακτική , προαιρετική), και μια λεκτική διάκριση στις πλάγιες διαθέσεις μεταξύ χρόνου (χρόνος) και όψης (τρόπος δράσης).