Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

Τα Χριστούγεννα είναι οι μέρες του χρόνου που το σπίτι αλλάζει διακόσμηση και παίρνει όψη χαρούμενη και γιορταστική. Στο άρθρο αυτό θα σας δώσουμε ιδέες για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση εσωτερική και εξωτερική και διακόσμηση που συνηθίζεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στην Αμερική.

Εξωτερική χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιου.

Εάν έχετε κήπο μπορείτε να δημιουργήσετε μια μαγευτική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, προσέχοντας όμως μην ξεπεράσετε τα όρια και γίνει υπερβολικό.
Στην Αγγλία και Αμερική πολλά σπίτια στολίζονται εξωτερικά σαν χριστουγεννιάτικα δέντρα στην κυριολεξία.
Φωτισμένα έλκηθρα, Άι Βασίληδες, ελάφια, τρενάκια με πολύχρωμα φώτα μέχρι και ολόκληρες αναπαραστάσεις της φάτνης και του Άι Βασίλη με το Χριστουγεννιάτικο έλκηθρο που το σέρνουν ελάφια.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ Ολα αυτα ειναι κάπως υπερβολικά για αυτό θα προτείναμε χριστουγεννιάτικα φώτα εξωτερικού χώρου τυλιγμένα γύρω από ένα αληθινό δέντρο, εάν υπάρχει, η έστω μικρότερο φυτό η θάμνο, καθώς και φωτάκια άσπρου η μπλε χρώματος σε σχηματισμό παγωμένου χιονιού που τοποθετείτε κατά μήκος της μαρκίζας του σπιτιού η στο μπαλκόνι εάν μένετε σε πολυκατοικία το μήκος εξαρτάτε απο τη φάτσα του σπιτιού .
Τέτοια φώτα μπορούμε να βρούμε σε πολυκαταστήματα και μαγαζιά χριστουγεννιάτικου διακόσμου. Στο μπαλκόνι μπορούμε να βάλουμε επίσης ένα μικρό φωτεινό ελάφι η ένα μικρό Αγιο Βασίλη, μια ωραία ιδέα είναι τα μικρά μεταλλικά κύμβαλα που ηχούν με το απαλό θρόισμα του ανέμου.

xristougeniatiki-diakosmisiΤα χριστουγεννιάτικα φώτα εκτός από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τον εξωτερικό χώρο , μπορούν να χρησιμοποιηθούν και γύρω απο τα παράθυρα, προτιμήστε τα μικρά σαν πυγολαμπίδες φωτα σε γαλάζιο χρώμα που ειναι απαλό και δίνει χειμωνιάτικη αίσθηση. Εκτός απο φωτάκια τα παράθυρα μπορούν να διακοσμηθούν με χάρτινα αστέρια η καμπάνες σε ασπρο, ασημι η χρυσό χρώμα.

Ενας άλλος τρόπος ειναι να κοψουμε χαρτι σε σχήματα καμπάνας, αστεριών και να τα χρησιμοποιήσουμε σαν στάμπες ψεκάζοντας τα με σπρέυ χιονιού κρατώντας τα με το δάκτυλο πάνω στο τζάμι του παραθύρου ετσι ωστε το χιονι να απλωθη συμμετρικα γυρω απο το σχημα.

Εξω απο την πόρτα του σπιτιού μπορούμε να κρεμάσουμε ενα χριστουγενιάτικο στεφάνι φτιαγμένο απο κλαδιά ελάτου και κουκουναρια δεμένο γυρω γυρω με χρυση η κόκκινη κορδέλα, το στεφανι πλέκετε με τον ιδιο τρόπο οπως και το στεφανι της πρωτομαγιάς. Φυσικά μπορείτε πάντα να αγοράσετε ενα ετοιμο στεφάνι.

Εσωτερικός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος του σπιτιού

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟΦυσικά το χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί το κέντρο της διακόσμησης στο κέντρο του σπιτιού κυρίως στο σαλόνι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσικά έλατα που όμως έχουν το μειονέκτημα ότι  ειναι εύφλεκτα, είναι μιας χρήσης και δεν βοηθούν το οικολογικό σύστημα ειδικά στη χώρα μας που έχει υποφέρει τόσο πολύ απο τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, αλλά το φυσικό έλατο έχει και τη θετική του πλευρά καθώς η φυσική μυρωδιά του ελάτου που γεμίζει το σπίτι, και γενικά δίνει μια πιο φυσική ατμόσφαιρα στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Το πλαστικό δέντρο είναι πάντα η ευκολότερη και φθηνότερη επιλογή ανάλογα με το τύπο. Τα πλαστικά χριστουγεννιάτικα δέντρα προσφέρονται σε πολλές ποικιλίες και χρώματα, το πράσινο είναι το καλύτερο και πιο παραδοσιακό. Υπάρχουν επίσης έλατα ασημί, χρυσά και άσπρα που δίνουν μια πιο μοντέρνα διακόσμηση αρκεί να είναι διακοσμημένα με ίδιου τύπου μπάλες και στολίδια.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝΓια τον εσωτερικό διάκοσμο του σπιτιού μια ωραία ιδέα είναι ο τρόπος που διακοσμούν τα σπίτια στην Αγγλία με χριστουγεννιάτικες κάρτες, εάν έχετε λάβει πολλές χριστουγεννιάτικες κάρτες μπορείτε να τις κρεμάσετε στον τοίχο με κορδέλα έτσι ώστε να σχηματίζουν κοιλιά και στα σημεία σύνδεσης μπορείτε να κολλήσετε λίγο γκί. Στο τραπέζι μπορείτε να βάλετε ένα μικρο χριστουγεννιάτικο στεφάνι απο έλατο με ένα κερί στο κέντρο η τέσσερα μεγάλα κεριά κόκκινα η άσπρα.
Το έθιμο αυτό συνηθίζεται κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη και τα τέσσερα κεριά συμβολίζουν της 4 βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα (αντβεντ η μικρή Σαρακοστή). Στη Γερμανία συνηθίζουν να αγοράζουν ένα ημερολόγιο του Δεκεμβρίου (ημερολόγιο του Αντβέντ) που έχει 31 μικρές πορτούλες για την κάθε μέρα και πίσω από την κάθε πορτούλα υπάρχει μια μικρή σοκολάτα.

Το σπίτι μπορεί να στολιστεί με μπαλόνια που κρεμιούνται στον τοίχο και μικρές καμπάνες η αστέρια κρεμασμένα κάτω απο τα φωτιστικά. Η κόκκινες κάλτσες του Αγίου Βασίλη με μικρά δώρα για όλη την οικογένεια είναι βασικά έθιμο της Δυτικής Ευρώπης αλλά η παγκοσμιότητα των Χριστουγέννων μας δίνει την ευκαιρία να το κάνουμε και στο σπίτι μας βάζοντας πάνω από την μαρκίζα του τζακιού (εάν έχετε) η κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο τις κάλτσες με τα δωράκια το βράδυ τις παραμονής των Χριστουγέννων για να ανοιχτούν στις 25 Δεκεμβρίου.
Το χαρτί σε διάφορα χρώματα και η πλαστελίνη είναι από τα καλύτερα υλικά για να φτιάξουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια