, " /> " />

2009-09-30

Μυκήνες, μυθολογία και ιστορία

Μυκήνες
Οι Μυκήνες είναι ένας μυστηριώδης τόπος όπου κάποτε μία κατάρα βασάνισε το σύνολο μιας βασιλικής οικογένειας με μια σκληρή μοίρα. Οι Μυκήνες είναι ένας συναρπαστικός χώρος και περπατώντας μέσα από την Πύλη των Λεόντων , γίνεστε μέρος του παρελθόντος, και δεν είναι δύσκολο να φανταστείτε το δράμα που έλαβε χώρα εδώ πριν από χιλιάδες χρόνια. Μύθος και ιστορία πλέκονται , αφήνοντας μόνο τα ερείπια ως μνήμη.
Οι αρχαίοι πίστευαν ότι τα τείχη της είχαν κτιστή από τούς Κύκλωπες για τούτο τον λόγο ονομάζονται και σήμερα Κυκλώπεια τείχη. Καθώς περνάμε από την Πύλη των Λεόντων, στα σκαλοπάτια μπορούμε ακόμα να δούμε τα σημάδια που άφησαν οι τροχοί από τα άρματα που έμπαιναν στην μυθική πόλη.

Μυθολογία: Οι Μυκήνες ήταν κάποτε ένα ισχυρό βασίλειο της Αρχαίας Ελλάδας, και ο βασιλιάς της Αγαμέμνονας, θεωρήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες της εποχής. Όταν η όμορφη γυναίκα του αδελφού του Μενέλαου, Ελένη, απήχθη από τον Πάρη τον πρίγκιπα της Τροίας, η ιστορία της Ελλάδας έμελλε να έρθει σε μία από τις πιο διάσημες φάσεις της: τον Τρωικό Πόλεμο.
Αλλά υπήρξαν πολλά γεγονότα πριν συμβεί αυτό. Ο ιδρυτής του μυκηναϊκού βασιλείου ήταν ο ήρωας Περσέας. Όταν ο τελευταίος απόγονος του, ο βασιλιάς Ευρυσθέας - αυτός που είχε ορίσει τους άθλους από τον Ηρακλή - έχασε τη ζωή του, ο λαός ψήφισε για νέο βασιλιά τους τον Ατρέα. Όταν ο αδελφός του Ατρέα, Θυέστης, αποπλάνησε τη γυναίκα του, ο βασιλιάς πήρε εκδίκηση από τον Θυέστης δολοφονώντας τους δύο γιούς του. Γεμάτος με οργή ο Θυέστης καταράστηκε τον Ατρέα και τα παιδιά του και έτσι, μόνο η δυστυχία ήταν να τους στοιχειώνει στη συνέχεια.
Οι δύο γιοί του Ατρέα ήταν ο Αγαμέμνονας και ο Μενέλαος. Ο Αγαμέμνων, ο οποίος ήταν η μεγαλύτερος, κληρονόμησε το βασίλειο των Μυκηνών και ο Μενέλαος έγινε βασιλιάς της Σπάρτης. Παντρεύτηκαν δύο αδελφές την Κλυταιμνήστρα και την Ελένη, αντίστοιχα. Η ευτυχία όμως αυτή δεν ήταν γραφτό να διαρκέσει για πολύ.
Όταν ο Τρώας πρίγκιπας Πάρις κλήθηκε να αποφασίσει ποιά από τις τρεις θεές Ήρα, Αθηνά και Αφροδίτη ήταν η πιο όμορφη, κάθε μια προσπάθησε να τον δωροδοκήσει. Η Αφροδίτη είχε υποσχεθεί αυτόν την πιο όμορφη γυναίκα στην Ελλάδα, και όταν ο Πάρις επέλεξε την Αφροδίτη, η Ελένη ήταν το βραβείο του. Με τη βοήθεια της θεάς, η Ελένη πήγε στην Τροία με τον Πάρη, κάνοντας έτσι τον οργισμένο Μενέλαο να κηρύξει πόλεμο κατά των Τρώων. Ο Μενέλαος ζήτησε βοήθεια από τον αδελφό του και μαζί έφτιαξαν ένα στρατό Ελλήνων βασιλέων και των ηρώων.

Όταν Αγαμέμνων ήταν έτοιμος για να φύγει, άφησε στην Κλυταιμνήστρα μια τραγουδίστρια που τα όμορφα τραγούδια της είχαν σκοπό να την εμποδίσουν να ερωτευτεί με οποιοδήποτε άλλο άνδρα. Η Κλυταιμνήστρα ήταν ήδη πολύ αναστατωμένη με τον σύζυγό της, αφού είχε θυσιάσει την κόρη τους Ιφιγένεια στην θεά Άρτεμη. Τότε έφτασε ο Αίγισθος.
Ο Αίγισθος ήταν το αποτέλεσμα της αιμομιξίας τού Θυέστη με την κόρη του Πελοπία. Είχε σκοτώσει τον Ατρέα και είχε κυβερνήσει τις Μυκήνες με τον πατέρα του Θυέστη για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά όταν Θυέστης πέθανε, το θρόνο κατέλαβε ο Αγαμέμνονας. Γεμάτος με μίσος κατά του Αγαμέμνονα αποφάσισε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταλάβει το θρόνο, και όταν ο βασιλιάς έπρεπε να φύγει για τον Τρωικό Πόλεμο, είδε την ευκαιρία του.

Στην αρχή η Κλυταιμνήστρα του αντιστάθηκε, αλλά όταν ο Αίγισθος συνειδητοποίησε ότι ο λόγος ήταν η τραγουδίστρια, την πήρε μακριά από εκεί. Το ζευγάρι κυβέρνησε στη συνέχεια τις Μυκήνες κατά την απουσία του Αγαμέμνονα και μόλις επέστρεψε τον δολοφόνησαν. Ο Ορέστης, γιος του Αγαμέμνονα, για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του σκότωσε την μητέρα του και τον εραστή της, και μετά από πολύ καιρό διώξεων από τις Ερινύες λυτρώθηκε τελικά από το έγκλημα.

Ο Ορέστης παντρεύτηκε στη συνέχεια την Ερμιόνη, κόρη του Μενέλαου και της Ελένης, και έτσι το βασίλειο των Μυκηνών και της Σπάρτης ενώθηκαν. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα οι απόγονοι του Ηρακλή (Ηρακλείδες) ήρθαν και ανέτρεψαν τον βασιλιά, και έτσι, ο κύκλος ολοκληρώθηκε.

Ιστορία: Οι Μυκήνες ανασκάφθηκαν για πρώτη φορά το 1874 από τον Ερρίκο Σλήμαν, τον γερμανό ερασιτέχνη αρχαιολόγο που είχε ανακαλύψει και τα ερείπια της Τροίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι κατοικήθηκε ήδη από την 5η χιλιετία π.Χ., αλλά το αληθινό μεγαλείο ήρθε κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1400-1200), όταν ήταν μια ισχυρή στρατιωτική και οικονομική δύναμη. Λόγω της εξαιρετικής θέσης της, έδωσε το όνομα του πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα εκείνη την εποχή (Μυκηναϊκός πολιτισμός).

Τότε χτίστηκε η Πύλη των Λεόντων , νέα κτίρια προστέθηκαν σε ολόκληρη την περιοχή και παλιά επισκευάστηκαν. Ένα υπέροχο παλάτι κατασκευάστηκε, και ο χώρος περιβλήθηκε από μεγάλα τείχη. Ο θησαυρός του Ατρέως χτίστηκε τότε, ένας τεράστιος τάφος σε σχήμα θόλου και η πόλη στέφθηκε με ακρόπολη ακόμη και πριν από το μυκηναϊκό πολιτισμό, γιατί η τοποθεσία ήταν πολύ στρατηγική.

Στον περιβάλλοντα χώρο υπήρχαν πολλά κτίρια από την αρχαία πόλη: σπίτια, αρτοποιεία, εργαστήρια, μια σιταποθήκη κλπ. Υπήρχε επίσης ένα εκτεταμένο σύστημα υδραυλικών εγκαταστάσεων που τροφοδοτούσαν τις Μυκήνες με φρέσκο πόσιμο νερό.

Παρά το γεγονός ότι μερικά αρχαιολογικά στοιχεία αμφισβητούν ότι η περίφημη χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα πράγματι ανήκε στο περίφημο βασιλιά, γεγονός είναι ότι είναι ένα από τα πιο φημισμένα ευρήματα του αρχαίου κόσμου, βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, μαζί με πολλά άλλα αντικείμενα από τις ανασκαφές στις Μυκήνες. Αρκετοί από τους τάφους στις Μυκήνες έχουν επίσης το όνομά τους από την οικογένεια του Ατρέα. Υπάρχει ο τάφος του Αγαμέμνονα, ο τάφος της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου και ο λεγόμενος Ταφικός Κύκλος Β.

Οι Μυκήνες καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς από πυρκαγιά τον 12ο αιώνα. Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός παράκμασε, αλλά η περιοχή κατοικείται ακόμα. Πιστεύεται ότι εγκαταλείφθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ..

Τα κυριότερα ευρήματα από τις Μυκήνες βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν και μικρότερα μουσεία που κατέχουν μυκηναϊκά αντικείμενα.

Πως θα πάτε: Οι Μυκήνες βρίσκονται στην Πελοπόννησο στο Νομό Αργολίδας. Υπάρχουν πολλά λεωφορεία που πηγαίνουν εκεί, και οι συνδέσεις είναι καλύτερες από την Αθήνα. Μπορείτε να πάτε είτε με δικό σας μέσον ή με μια από τις πολλές οργανωμένες εκδρομές που προσφέρονται από τα ταξιδιωτικά γραφεία.