2009-04-26

Δελφοί

Το Μαντείο των Δελφών

Οι Δελφοί και το μαντείο των Δελφών ήταν ένας από τους πιο ιερούς τόπους του αρχαίου κόσμου και της αρχαίας Ελλάδας. Βρίσκεται στην υπέροχη γύρω περιοχή από το μυθικό όρος Παρνασσός, όπου κατά τη Μυθολογία ζούσαν ο Πάνας και οι νύμφες, η περιοχή εξακολουθεί να είναι μια μαγευτική τοποθεσία. Εδώ οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το κέντρο του κόσμου ήταν εδώ και το Μαντείο των Δελφών προέλεγε το μέλλον βασιλιάδων και κοινών ανθρώπων.

Μυθολογία: Αν και οι Δελφοί ήταν αφιερωμένοι σε πολλές θεότητες πριν από αυτόν, όπως η Γαία, η Θέμις και η Φοίβη, ο θεός Απόλλων είναι ο πλέον συνδεδεμένος με τον τόπο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Απόλλων σκότωσε το τέρας Πύθωνα που φύλαγε τον χώρο και έχτισε τον πρώτο ναό εδώ. Στη συνέχεια πήγε μακριά για να εξαγνίσει τον εαυτό του από την πράξη, και οι αγώνες τα Πύθια πραγματοποιούνταν κάθε οκτώ έτη για να τιμήσουν το γεγονός. Αργότερα, οι αγώνες γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια και ήταν κυρίως μουσικοί διαγωνισμοί. Ο νικητής στεφόταν με στεφάνι δάφνης, δεδομένου ότι η Δάφνη ήταν το ιερό δέντρο του Απόλλωνα.

Οι Δελφοί είχαν οριστεί ως το κέντρο της γης από τον Δία, ο οποίος μία ημέρα άφησε δύο αετούς να πετάξουν γύρω από τη γη και το σημείο που συναντήθηκαν, το κέντρο, ήταν οι Δελφοί, ο Ομφαλός του κόσμου. Μια πέτρα που ήταν σε αυτό το σημείο, ο ομφαλός, μπορείτε ακόμη να την δείτε στο μουσείο των Δελφών.

Ένας άλλος μύθος που θυμίζει τον βιβλικό κατακλυσμό μας λέει επίσης ότι εδώ ήταν που το ανθρώπινο είδος είχε μια δεύτερη ευκαιρία απο τους Θεούς. Ο Δίας είχε θυμώσει με την ανθρωπότητα που είχε επιδοθεί στην κλοπή, στο ψέμα και την προδοσία και αποφάσισε να πνιγούν όλοι τους σε μια πλημμύρα. Ο καλός Δευκαλίων είχε προειδοποιηθεί από τον πατέρα του Προμηθέα και έχτισε μία κιβωτό εγκαίρως. Η πλημμύρα έπνιξε τη γη, αλλά ο Δευκαλίων και η σύζυγός του Πύρρα ήταν ασφαλείς στην κιβωτό και όταν το νερό άρχισε να χαμηλώνει, το πλοίο άραξε στην κορυφή του βουνού Παρνασσός. Ο Δευκαλίων στη συνέχεια πήγε στο μαντείο να ρωτήσει τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια, και το μαντείο του είπε να ρίξει τα οστά της γης πίσω του. Στη συνέχεια πήρε πέτρες που ερμηνεύονται σαν τα οστά της γης και τις πέταξε πάνω από τον ώμο του, έτσι νέοι ανθρώπων προήλθαν από αυτά.
Ο Δευκαλίων είχε έναν γιο με τη γυναίκα του που ονομάζονταν Έλληνας. Αυτός, με τη σειρά του, έγινε ο πατέρας τριών παιδιών του Αιόλου, του Δώρου και του Ξούθου, και ο παππούς του Ιωνα και του Αχαιού. Αυτοί οι γιοι έγιναν οι πρόγονοι όλων των ελληνικών φυλών.

Ο Ηρακλής είχε έρθει στους Δελφούς γιατί ήθελε να κλέψει απο την Πυθία το τρίποδο αλλά απέτυχε, παρά το γεγονός αυτό ένας ναός κτίστηκε προς τιμή του Ηρακλή.

Τέλος, ο Διόνυσος, επίσης, εχει σχέση με τους Δελφούς. Ο Διόνυσος διοίκησε τους Δελφούς όταν ο Απόλλων έλειψε για τρεις μήνες. Η κυριαρχία του Διόνυσου έφερε το χάος με τις Μαινάδες να σφάζουν άγρια ζώα σε κομμάτια και όλοι να βρίσκονται σε μια διαρκή κατάσταση μέθης.

Ιστορία των Δελφών: Οι Δελφοί αναφέρονται από τον Όμηρο, ο οποίος τους αποκαλεί Πύθο. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρξε μια λατρεία εδώ στην Μυκηναϊκή περίοδο.

Ένας ναός αφιερωμένος στον θεό Απόλλωνα βρισκόταν εδώ τον 8ο π.Χ. αιώνα, ίσως και πριν. Τον 7ο αιώνα π.Χ. η περιοχή ήταν ήδη αρκετά γεμάτη από κτίρια και αγάλματα. Τον 6ο αιώνα π.Χ. μια μεγάλη Σφίγγα κατασκευασμένη από μάρμαρο Νάξου τοποθετήθηκε εδώ καθώς και οι θησαυροί της Αθήνας της Σικυών και της Κνίδου.

Όταν οι Δελφοί απελευθερώθηκαν απο την πόλη κράτος της Κρίσας έγιναν αυτόνομοι. Οι αγώνες και το ιερό από τότε για το οργανώνονται και ελέγχονται από τις 12 πόλεις κράτη που αποτελούσαν την αμφικτιονία ήταν των Δελφών.

Στο 528 μια τρομερή πυρκαγιά κατέστρεψε τον παλιό ναό του Απόλλωνα. Σχεδόν όλες οι ελληνικές πόλεις-κράτη βοήθησαν για την ανοικοδόμησή του, και το 505 ένας υπέροχος ναός βρισκόταν εδώ.

Στο επόμενο αιώνα χτίστηκε, ο θησαυρός της Σίφνου και μετά τη μάχη του Μαραθώνα η Αθήνα επίσης κατασκεύασε ενα νέο Ναό.

Το 373 ένας σεισμός κατέστρεψε μεγάλο μέρος των Δελφών, συμπεριλαμβανομένου του ναού του Απόλλωνα. Σύντομα, νέος έρανος άρχισε μεταξύ των μελών της αμφικτιονίας, και το 329 είχε τελειώσει ο νέος Ναός. Τότε έγιναν και η περίφημες επιγραφές "Γνώθι σ'αυτόν", "Μηδέν Αγαν" και "Παν μέτρον άριστον" .Εδώ η Πυθία έλεγε το μέλλον μέσα από ενα ακατανόητο ψέλλισμα που ερμηνεύονταν από τους ιερείς.
Εδώ βρίσκονταν επίσης και η ομφάλιος πέτρα όπως και ο τάφος του Διόνυσου.

Το θέατρο κατασκευάστηκε, αλλά κατά τη διάρκεια του επόμενου αιώνα ανοικοδομήθηκε από πέτρες από τον Ευμένιο τον Β της Περγάμου έτσι ώστε οι θεατές να έχουν καθίσματα αντί να κάθονται στις πλαγιές. Το θέατρο μπορούσε να φιλοξενήσει 5.000 θεατές.
Το 390 μΧ το μαντείο έκλεισε από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο.
Το 1892 γάλλοι αρχαιολόγοι άρχισαν εκσκαφές στον χώρο.

Το Μαντείο. Οι χρησμοί απο το μαντείο των Δελφών μπορούσαν να ζητηθούν μόνο μία φορά το χρόνο, αλλά όπως μεγάλωσε η φήμη του, όλο και περισσότεροι προσκυνητές ήρθαν, και περισσότερες ημέρες για χρησμούς ήταν στην ημερήσια διάταξη. Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών που πιστεύεται ότι ο Απόλλων ήταν μακριά, το μαντείο παρέμενε σιωπηλό.

Ο προσκυνητής που ζητούσε χρησμό περνούσε απο τελετουργία καθαρισμού και πληρώνοντας ένα ορισμένο φόρο είχε το δικαίωμα να ζητήσει τη γνωμοδότηση απο την Πυθία.
Η Πυθία ήταν γυναίκα από το χωριό τους Δελφούς, και στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν μια νεαρή παρθένα. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς σε τι κατάσταση του νου ήταν, αλλά ήταν πιθανότατα υπό την επήρεια κάποιου είδους ναρκωτικής ουσίας. Η παράδοση θεωρεί ότι οι αναθυμιάσεις προέρχονταν από ένα ρήγμα στο έδαφος, αλλά δεν έχει βρεθεί τέτοιο ρήγμα.
Αφού μιλούσε η Πυθία, οι ιερείς ερμήνευαν τη φράση στον προσκυνητή. Οι απαντήσεις ήταν πάντα ασαφής και διφορούμενες, και με αυτό τον τρόπο το μαντείο σχεδόν πάντα είχε δίκιο. Το γεγονός αυτό έδωσε στους ιερείς μεγάλη πολιτική δύναμη, και η αξιοπιστία τους συζητήθηκε ακόμη και στην αρχαιότητα. Λέγεται ότι ο Αίσωπος τους είχε αποκαλέσει "παράσιτα του Απόλλωνα" και για αυτό οι ιερείς τον σκότωσαν.

Το μουσείο των Δελφών
Εάν πάτε στους Δελφούς δεν πρέπει να χάσετε το μουσείο. Έχει κάποια εκπληκτικά ευρήματα από την περιοχή, τα πιο γνωστά είναι ο Ομφαλός το άγαλμα του Ηνιόχου των Δελφών και τα δύο γλυπτά του Κλέοβι και του Βίτωνα.
Μετάβαση: Στους Δελφούς μπορεί να φτάσετε οδικώς. Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία στην Αθήνα προσφέρουν εκδρομές στο χώρο, αλλά μπορείτε επίσης να έρθετε με δικό σας μέσον. Υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία στην περιοχή, αν θέλετε να μείνετε.