Ελλαδα

Πληροφορίες για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης

mouseio akropolisΗ κατασκευή του καταπληκτικού νέου Μουσείου της Ακρόπολης δεν ήταν απλή, αλλά σίγουρα άξιζε την αναμονή. Δέκα φορές μεγαλύτερο σε μέγεθος από το πρωτότυπο μουσείο , παρέχει μια ασφαλή και υπέροχη στέγη για τα αριστουργήματα της Ακρόπολης και να διασφαλίσει την εξέχουσα θέση που τους αξίζει.
Το πρώτο μουσείο, χτισμένο στη σκιά του Παρθενώνα, κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Ωστόσο, δεδομένου ότι το έργο ήταν σε εξέλιξη, μια μεγάλη κρύπτη αρχαίων γλυπτών όπου βρέθηκαν θαμμένα σε μεγάλα κοιλώματα στο βράχο σήμαινε ότι ήταν ήδη πολύ μικρό από τη στιγμή που τελείωσε το 1886. Αυτά τα γλυπτά, τα οποία είχαν θαφτεί από τους αρχαίους Αθηναίους μετά την καταστροφή της Αθήνας κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων στην 480πχ, είχαν αποθηκευθεί μακριά, ώστε να μη δουν ποτέ το φως της ημέρας, μέχρι το 1964 που τέθηκαν στη διάθεση του κοινού σε ένα νέο παράρτημα χτισμένο πάνω στο υπάρχων μουσείο. Ωστόσο, οι αρχαιότητες της Ακρόπολης δεν ήταν ποτέ σε θέση να τις δούμε στο σύνολό τους, παρά τις προσθήκες που έγιναν.
Κατά συνέπεια, η ιδέα να κατασκευάσει ένα νέο Μουσείο της Ακρόπολης εξετάστηκε για πρώτη φορά πάνω από τριάντα χρόνια πριν, το 1976, όταν η τότε ελληνική κυβέρνηση προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την επιλογή ενός σχεδίου για ένα νέο μουσείο. Δυστυχώς, αυτός ο διαγωνισμός και ο επόμενος το 1979 απέτυχαν να βρουν μια λύση. Ένας τρίτος του διαγωνισμός το 1989, ανοικτός σε διεθνείς επιχειρήσεις αυτή τη φορά, κατάφερε να βρεθεί ένας νικητής. Ωστόσο, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα και ενώ το έργο είχε αρχίσει, σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν και η κατασκευή διακόπηκε. Τα ευρήματα έδειξαν ένα σημαντικό μέρος της αρχαίας πόλης των Αθηνών και με πολλές αρχιτεκτονικές τάσεις και χιλιάδες αντικείμενα που παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις καθημερινές δραστηριότητες και τον τρόπο ζωής των αρχαίων πολιτών που ζούσαν κάτω από την Ακρόπολη.

Η κυβέρνηση, ανυπομονώντας να βρεθεί μια λύση σχεδιασμού που θα μπορούσε να περιλάβη αυτές τις νέες ανακαλύψεις, έκανε ένα τέταρτο διαγωνισμό το 2000, με πρόσθετες προϋποθέσεις ότι σε κάθε νέο σχέδιο το μουσείο έπρεπε με κάποιο τρόπο να στέκεται πάνω από τα ερείπια έτσι ώστε να μην τους προκαλεί βλάβη. Ο αρχιτέκτονας Bernard Tschumi με τον Έλληνα αρχιτέκτονα Μιχάλη Φωτιάδη, κέρδισαν το τελευταίο διαγωνισμό για το σχεδιασμό του Μουσείου.

Το κτίριο είναι κατασκευασμένο από μπετόν και γυαλί και είναι ένα αριστούργημα στην ιστορική περιοχή του Μακρυγιάννη, νοτιοανατολικά της Ακρόπολης. Το τριώροφο κτίριο είναι τοποθετημένο μόλις 300μ από τον Παρθενώνα και δίπλα στο σταθμό του μετρό Ακρόπολη. Οι επισκέπτες του Μουσείου της Ακρόπολης μπορούν να δουν την ανασκαφή της αρχαίας πόλης μέσα από τα ανοίγματα και τα γυάλινα πατώματα στο ισόγειο του Μουσείου.

Το ισόγειο οδηγεί στην πρώτη αίθουσα του μουσείου, την Αίθουσα των πλαγιών της Ακρόπολης. Είναι ένα τεράστιο λόμπι και στεγάζει ευρήματα από τις πλαγιές της Ακρόπολης και με το ενισχυμένο γυάλινο δάπεδο του, δίνει θέα προς τα ερείπια της αρχαίας πόλης κάτω. Οδικά σχέδια, θεμέλια σπιτιών και πανέμορφα ψηφιδωτά μπορούν όλοι να δουν, επί τόπου. Το κεκλιμένο δάπεδο της αίθουσας αυτής παραπέμπει στην ανάβαση προς την ίδια την Ακρόπολη. Αυτό το κεκλιμένο δάπεδο είναι ένα δραματικό σημείο του σχεδιασμού, όπως στην αρχαιότητα, οι πλαγιές του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης ήταν η μεταβατική ζώνη ανάμεσα στην πόλη και πιο διάσημο ιερό της.
Τα εκθέματα από τις πλαγιές της Ακρόπολης είναι όλα τα ευρήματα που ήρθαν από τα ιερά που υπήρχαν στις πλαγιές της Ακρόπολης. Επίσης μπορείτε να δείτε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, που χρησιμοποιούνταν από τους Αθηναίους από πολλές ιστορικές περιόδους.

mouseio akropolisΟ πρώτος όροφος φιλοξενεί την Αίθουσα της Αρχαϊκής περιόδου από τον 7ο π.χ. μέχρι το τέλος των Περσικών πολέμων (480 – 79 π.χ.). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναπτύχθηκαν οι πόλεις-κράτη και ο πολιτικός πολιτισμός εξελίχθηκε από την αριστοκρατία στην τυραννίδα και, τέλος, τη δημοκρατία. Η Αρχαϊκή περίοδος χαρακτηρίζεται επίσης από εξαιρετικά επιτεύγματα στην οικονομία, την τέχνη και τη διανόηση. Η αντίθεση από τον προθάλαμο του ισογείου με την Αίθουσα των Αρχαϊκών χρόνων είναι θεαματική. Ο χώρος ανοίγει ξαφνικά και το φως του ήλιου πλημμυρίζει αυτή την αίθουσα αλλάζοντας τελείως την ατμόσφαιρα του μουσείου και η έμφαση μετατοπίζεται προς τα υπέροχα αγάλματα που στέκονται λουσμένα στο φως του ήλιου. Αυτή η τεράστια περιοχή είναι γεμάτη με φυσικό φως που διαχύετε μέσω της συλλογής μέσα από τον γυάλινο τοίχο και 50 φεγγίτες από γυαλί. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν γύρω από τα γλυπτά και να θαυμάσουν τα υπόλοιπα από τα χρώματα που εξακολουθούν να υπάρχουν σε πολλά από τα αγάλματα.

Από τα πλέον περίφημα αγάλματα και γλυπτά που μπορείτε να θαυμάσετε στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου, ο Μοσχοφόρος, καθώς επίσης και η σειρά των γυναικείων αγαλμάτων (Κόρες) που αποτελεί το κύριο θησαυρό των ανασκαφών της Ακρόπολης. Τα περισσότερα από αυτά βρέθηκαν προσεκτικά θαμμένα στο χώρο ακριβώς στα βόρεια του Ερεχθείου και προσφέρουν χαρακτηριστικά δείγματα της τέχνης της γλυπτικής, όπως γινόταν στην Αθήνα κατά τα έτη πριν το 480 π.χ. Δεν ξέρουμε ποιον είχαν σκοπό να εκπροσωπεύσουν αυτά τα αγάλματα, η επίσημη ονομασία τους είναι «Κόρες», και φαίνεται ότι ήταν συνήθεια να αφιερώνουν αυτά τα αγάλματα στην Αθηνά, ίσως σαν τάμα για κάποια υπηρεσία.

Μερικά από τα θαυμαστά ανάγλυφα έργα είναι αυτά που αντιπροσωπεύουν τα κατορθώματα του Ηρακλή. Ένα από τα πρώτα, σε χαμηλό ανάγλυφο, εκπροσωπεί τον ήρωα στον αγώνα με τη Λερναία Ύδρα, της οποίας το φιδίσιο σώμα συμπληρώστε το ένα άκρο του αετώματος ενώ στο άλλο άκρο του καταλαμβάνεται από το άρμα του Ηρακλή. Το πιο εμφανές των ομάδων αετωμάτων αντιπροσωπεύει τον Ηρακλή που παλεύει με τον Τρίτωνα, το άλλο μισό από το ανάγλυφο είναι κατειλημμένο από ένα παράξενο τέρας με τρία σώματα του οποίου τρεις αλληλένδετες ουρές το φέρνουν σε ισορροπία με την ουρά του Τρίτωνα, σαν πλήρωση για το στενό χώρο του αετώματος. Αυτή η ομάδα διακοσμούσε πιθανώς το ένα άκρο πρώιμου ναού της Αθηνάς.

Μια άλλη ωραία αρχιτεκτονική ομάδα αετώματος είναι αυτή που αντιπροσωπεύει την εισαγωγή του Ηρακλή στη συνέλευση των θεών στον Όλυμπο. Δείχνει την Ήρα και τον Δία να κάθεται και τον Ηρακλή στη γωνία. Ένα άλλο γλυπτό είναι αυτό που δείχνει τη σκηνή της σφαγής του Τρωίλου από τον Αχιλλέα. Μια κρήνη γεμίζει το κέντρο, με μια παρθένο εντός αυτής. Μέρη του Τρωίλου και ένα δέντρο είναι ορατά στο πλάι. Μια άλλη μεγάλη ομάδα δείχνει δύο λιοντάρια που κατασπαράζουν έναν ταύρο.

Ο δεύτερος όροφος του Μουσείου είναι ένας δημοφιλής χώρος συνάντησης. Υπάρχει ένα κατάστημα με είδη δώρων και βιβλία και ένα καλά σχεδιασμένο εστιατόριο με μπαλκόνια και βεράντες που παρέχουν θέα ακριβώς απέναντι από την Ακρόπολη. Το φωτεινό δάπεδο από μαύρο μάρμαρο και ένας τοίχος εξ ολοκλήρου από γυαλί που διακριτικά φιλτράρει το φως όλα συνδυάζονται για να το κάνουν ένα πολύ χαριτωμένη χώρο.

Στον τρίτο όροφο θα βρείτε την Αίθουσα του Παρθενώνα. Κατασκευασμένη σε γωνία 23 μοιρών με το κεντρικό κτίριο να αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τη θέση του ναού του Παρθενώνα στο βράχο της Ακρόπολης. Στο Κέντρο Πληροφοριών Παρθενώνα σε αυτό το πάτωμα υπάρχει μια εξαιρετικά κατατοπιστική παρουσίαση βίντεο με θέμα τον Παρθενώνα και τον γλυπτό διάκοσμο του. Επίσης, εκτίθενται εδώ οι αρχαίες επιγραφές που απεικονίζουν αναλυτικά στοιχεία του κόστους της κατασκευής του Παρθενώνα και του αγάλματος της Αθηνάς Παρθένου.

Ολόκληρη η συλλογή είναι διατεταγμένη γύρω από ένα ορθογώνιο πυρήνα τσιμέντου που έχει τις ακριβείς διαστάσεις με το σηκό (η ζωφόρος που περιέτρεχε τους τοίχους του αρχικού κτηρίου στην Ακρόπολη). Κάθε μετόπη τοποθετείται μεταξύ από χαριτωμένες στήλες από ανοξείδωτο χάλυβα και τα αετώματα είναι τοποθετημένα στο ανατολικό και το δυτικό άκρο. Η Αίθουσα του Παρθενώνα έχει σχεδιαστεί για να εμφανίζει τη ζωφόρο όπως προβλεπόταν αρχικά από τον Φειδία. Η ζωφόρος του Παρθενώνα είναι 160 μέτρα μήκος και απεικονίζει την πομπή των Παναθηναίων που ήταν προς τιμήν της θεάς Αθηνάς.
Έτσι, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν, για πρώτη φορά, ολόκληρο το γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα όπως ήταν στο αρχαίο κτήριο, ακόμα και αν αυτό επιτυγχάνεται μέσω συνδυασμού με πρωτότυπα γλυπτά, που έχουν αφαιρεθεί από τον Παρθενώνα με σκοπό την προστασία τους, και με αντίγραφα αυτών που κρατούνται αυτή τη στιγμή στο Βρετανικό Μουσείο και το Λούβρο. Τα Βρετανικά αντίγραφα εντοπίζονται εύκολα, γιατί είναι σε διάφορες αποχρώσεις ελαφρύτερες από τα πρωτότυπα.

Κάθε επίσκεψη στην Αθήνα σήμερα πρέπει να περιλαμβάνει μια επίσκεψη σε αυτό το εξαιρετικό μουσείο το οποίο τιμά την ελληνική κυβέρνηση, τους αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, τις ομάδες των αρχαιολόγων συντηρητών, και τους μηχανικούς οι οποίοι εργάστηκαν τόσο προσεκτικά για να μας δώσουν αυτό το πολιτιστικό θαύμα.
Το μουσείο βρίσκεται στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα και είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 8.00 πμ. έως 8.00 μμ. 
Υπάρχει ένα βεστιάριο στο ισόγειο του Μουσείου και όλες οι αποσκευές, κ.λπ. πρέπει να μείνουν εδώ. Η ασφάλεια είναι πολύ εμπεριστατωμένη και οι επισκέπτες πρέπει να περάσουν από σύστημα ελέγχου αποσκευών. Όλοι οι χώροι του μουσείου έχουν προσβάσεις για αναπηρικά καροτσάκια και το Μουσείο έχει αναπηρικά καροτσάκια διαθέσιμα χωρίς κόστος. Υπάρχει χώρος στάθμευσης για δύο αυτοκίνητα για τους επισκέπτες με ειδικές ανάγκες. Σημειώστε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης για τους αρτιμελείς επισκέπτες. Σύμφωνα με τα περισσότερα μουσεία, η φωτογράφιση των εκθεμάτων δεν επιτρέπεται. Υπάρχει μια καφετέρια και κατάστημα στο ισόγειο με θέα την αρχαιολογική ανασκαφή και ένα εστιατόριο και ένα επιπλέον κατάστημα δώρων στο δεύτερο όροφο.
Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στο μουσείο είναι το μετρό, γραμμή 2 στο Σταθμό Ακρόπολη.