Ελλαδα

Εγκυκλοπαιδικές Σελίδες

Ο όρος εγκυκλοπαίδεια προέρχεται από το ελληνικό εγκυκλιος παίδεια , ο όρος εγκυκλοπαίδεια εφαρμόζεται πλέον σε οποιοδήποτε έργο ενός ή περισσοτέρων τόμων με άρθρα, συνήθως με αλφαβητική σειρά, σε όλους τους κλάδους της γνώσης ή σε όλες τις πτυχές ενός θέματος. Ο σκοπός της σύγχρονης εγκυκλοπαίδειας είναι να συμπυκνώσει τις τρέχουσες και βασικές πληροφορίες και να τις καταστήσει προσβάσιμες στους μη ειδικούς. Η σύγχρονη εγκυκλοπαίδεια έχει εξελιχθεί από έργα πολύ διαφορετικά από αυτά που τώρα ονομάζονται εγκυκλοπαίδειες και έχει περάσει από πολλές τροποποιήσεις.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο ανιψιός και μαθητής του Πλάτωνα, ο Σπεύσιππος, επινόησε μια εγκυκλοπαιδιακή εργασία (370 πχ) για να καταγράψει μόνιμα τις διαλέξεις του Πλατωνα για τη φυσική ιστορία, τα μαθηματικά και τη φιλοσοφία. Οι Έλληνες πίστευαν ότι η ενοποίηση και η εκμετάλλευση της γνώσης και η βελτίωση της σκέψης ήταν πρωταρχικοί στόχοι της εκπαίδευσης. Αντίθετα, το Cae’s Praecepta ad filium (183 πχ), που αντικατοπτρίζει τον Ρωμαϊκό ρεαλισμό, ήταν ένα αυτο-φροντιστήριο έργο, σχεδιασμένο να αναπτύξει δεξιότητες και γνώσεις σε πρακτικά πεδία. Η πρώτη αληθινά εγκυκλοπαιδική δουλειά ήταν η Historia naturalis του Πληνιου, μια σειρά ανθολογιών που ασχολούνται με θέματα όπως η βοτανική, η μεταλλουργία και η κοσμογραφία.

Συλλογές εγγράφων και πιο περίπλοκα ταξινομημένο πλαίσια κυριάρχησαν στο πεδίο από την αρχαιότητα έως την εφεύρεση της τυπογραφίας τον 15ο αιώνα. Αυτά τα έργα γράφτηκαν στα λατινικά και περιορίστηκαν σε ένα ακαδημαϊκό κοινό. Αυτή η τεράστια συλλογή μεγάλων γραπτών παρέμεινε η κύρια εγκυκλοπαίδεια στον κόσμο για αρκετές εκατοντάδες χρόνια.
Στα μέσα του 16ου αιώνα τα εγκυκλοπαιδικά λεξικά που εκδόθηκαν από τον Charles Estienne (1504-64) έγιναν δημοφιλή, αποδεικνύοντας ότι οι αναγνώστες προτιμούσαν γενικά την αλφαβητική διάταξη. Αν δεν ήταν ο Γερμανός συγγραφέας Paul Scalich, ο όρος εγκυκλοπαίδεια δεν θα είχε ποτέ καθιερωθεί. Η Εγκυκλοπαίδεια του Scalich, “Encyclopaediae seu orbis disciplinarum” 1559, έφερε τον όρο πίσω στο προσκήνιο.

Μεταξύ λεξικών του 17ου αιώνα που ήταν παρόμοια με τις σύγχρονες εγκυκλοπαίδειες ήταν το Μεγάλο ιστορικό λεξικό του Louis Moréri (1674), το οποίο πέρασε από 20 εκδόσεις και επεκτάθηκε από έναν τόμο σε μια έκδοση δέκα τόμων έως το 1759. Πιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κοινού από τους προκατόχους του , περιελάμβανε γεωγραφικές και βιογραφικές καταχωρήσεις, αλφαβητικά διατεταγμένες και στο κείμενο.
Άλλοι εγκυκλοπαιδικοί στην Αγγλία, τη Γερμανία και αλλού χρησιμοποίησαν την εγκυκλοπαίδεια του Μορερι ως πρότυπο. Ο Τζον Χάρις (περίπου 1666-1719) συνέταξε το πρώτο συγκρίσιμο έργο στην αγγλική γλώσσα. Το Παγκόσμιο Αγγλικό Λεξικό Τεχνών και Επιστημών (1704) εξάλειψε βιογραφικές καταχωρήσεις και υποβάθμισε λεξικογραφικά στοιχεία. Στα μαθηματικά, στη φυσική και στην τεχνολογία δόθηκε μεγάλη προσοχή. Βιβλιογραφίες, χαραγμένες πλάκες και πρακτικές συμβουλές ενσωματώθηκαν στο κείμενο. Στη Γαλλία, ο Pierre Larousse και ο Augustin Boyer ίδρυσαν το Librairie Larousse & Boyer το 1852 και δημοσίευσαν το Μεγάλο γενικό λεξικό (1865-76), ένα σύνθετο λεξικό-εγκυκλοπαίδεια που, σε μία ή στην άλλη έκδοση, δημοσιεύεται ακόμα σήμερα.

Αθηνα Χαρτης μετρο Αθηνας Χάρτες Ελλάδας Θεσσαλονικη Κρητη Θεσσαλία Μακεδονία Χάρτης Λονδίνου Χάρτης Ευρώπης Ακρόπολη της Αθήνας Σπουδές στην Αγγλία Ελληνική μουσική Ελληνική Τηλεόραση Ελληνικά βουνά Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση Χριστουγεννιάτικες συνταγές Χριστούγεννα Πασχαλινές συνταγές Πασχα στην Ελλάδα Κορυδαλλός Χαρτης Κορυδαλλού Ελληνικό ρόκ Πειραιάς Ελληνική Ιστορία Ελληνικά Πολιτικά Κόμματα Θηλαστικά της Ελλάδας Ελληνικός Κινηματογράφος Παραλίες στη Μύκονο Αγορες Ακινητων Διακοπές στην Ελλάδα Συνταγες για τουλούμπες Κέρκυρα παραλίες Μυκήνες Δελφοί Κνωσός Σαρωνικός εκδρομές Εκδρομές απο Αθήνα Αρχαία Ολυμπία