Πληροφοριες Παραλιες Εστιατορια Συγκοινωνιες Ιστορια Αξιοθέατα Δραστηριοτητες Διασκεδαση Αγορες Δρομολογια

ΣΚΙΑΘΟΣ

Η Σκιάθος είναι μόνο 46 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά πολλοί άνθρωποι επιστρέφουν στο νησί για τις διακοπές τους κάθε χρόνο για το γεγονός και μόνο ότι έχει τις καλύτερες παραλίες στα ελληνικά νησιά, μια μεγάλη ποικιλία από ταβέρνες, μπαρ, πολλά καταλύματα για διαμονή και το γεγονός ότι είναι ένα απολύτως πανέμορφο νησί. Είναι ένα πλούσιο, πράσινο νησί με πάνω από 60 παραλίες και ανάλογα με τον τόπο διαμονής σας, μπορείτε να έχετε διακοπές για χαλάρωση ή να ασχοληθείτε κάνοντας εκδρομές, σπορ και απολαμβάνοντας τη νυχτερινή ζωή της Σκιάθου. Οι ντόπιοι κυρίως ζουν από τον τουρισμό και τη γεωργία. Η Σκιάθος έχει ελιές, φρούτα και καρύδια και υπάρχει τοπικό μέλι και κρασί.

Πολλοί από τους νησιώτες εγκαταλείπουν το νησί το χειμώνα και εργάζονται στην ηπειρωτική χώρα. Η διαφορά πληθυσμού μεταξύ του καλοκαιριού και του χειμώνα είναι πολύ προφανές: ενώ ο πληθυσμός ανέρχεται στα περίπου 4.000 άτομα, το καλοκαίρι, μπορεί να φτάσει τις 70.000 το καλοκαίρι! Η πρωτεύουσα του νησιού, η Χώρα της Σκιάθου, έχει καταφέρει να διατηρήσει το παραδοσιακό στυλ, ακόμη και αν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες απολαμβάνουν ό, τι έχει να προσφέρει. Όπως θα έρθετε στο λιμάνι το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε, στα αριστερά, είναι τα παλιά ναυπηγεία, ενώ κοντά είναι μια μεγάλη λίμνη που επίσης έχει χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι - η λίμνη είναι βιότοπος για χιλιάδες πουλιά που φτάνουν εδω κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής μετανάστευσης.

Η πόλη της Σκιάθου έχει πολλές ενδιαφέρουσες εκκλησίες. Μια από τις πιο σημαντικές είναι ο καθεδρικός ναός που έχει πολλά ιερά κειμήλια και εικόνες που προέρχονται από όλες τις άλλες εκκλησίες του νησιού και φυλάσσονται στον καθεδρικό ναό. Μια άλλη ενδιαφέρουσα εκκλησία στη Σκιάθο που αξίζει να επισκεφθείτε είναι η εκκλησία της Παναγίας της λίμνης. Εδώ υπάρχει ένα ιερό αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη τον διάσημου συγγραφέα της Σκιάθου. Επισκεφτείτε επίσης και τις πανέμορφες εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Φανουρίου. Από αυτές τις δύο όμορφες εκκλησίες θα μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα προς το κάστρο της Σκιάθου. Σε ολόκληρη την ιστορία του νησιού, αυτό το κάστρο, όπως και πολλά αλλά στα ελληνικά νησιά, χρησιμοποιήθηκε από τον πληθυσμό ως καταφύγιο από τους πειρατές ή τους Τούρκους.

Το κάστρο ήταν επίσης ο τόπος όπου διέφευγαν οι σύμμαχοι κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Δοκιμάστε επίσης να επισκεφθείτε τα μοναστήρια της Σκιάθου, που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα. Ένα από τα σημαντικότερα από αυτά είναι το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, όπου, κατά την Ελληνική Επανάσταση της Ανεξαρτησίας, πολλά έλληνες μαχητές αναζήτησαν καταφύγιο. Στο μουσείο και τη βιβλιοθήκη του μοναστηριού μπορείτε να δείτε βιβλία και σημαντικά κειμήλια ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας. Η Σκιάθος είναι ένα δημοφιλές θέρετρο για τους Βρετανούς και τους σκανδιναβούς παραθεριστές, αλλά υπάρχουν και πολλοί Ιταλοί, Γερμανοί, Ολλανδοί και Ελβετοί. Οι Έλληνες, επίσης, αγαπούν τη Σκιάθο, και τους αρέσει να το βλέπουν σαν ένα κοσμοπολίτικο νησί.

Ιστορία :Η Σκιάθος είναι ένα από τα λίγα νησιά στην Ελλάδα που ποτέ δεν άλλαξε όνομα, τουλάχιστον από όσα γνωρίζουμε. Δεν είναι βέβαιο εάν η ονομασία προέρχεται από μια θεωρία ότι είναι ένα προ-ελληνικό όνομα που δόθηκε στο νησί από τους πρώτους κατοίκους. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι προέρχεται από την ελληνική λέξη για σκιά, λόγω των πολλών δέντρων, ή ότι το νησί βρίσκεται στη σκιά του βουνού του Πηλίου που είναι σχετικά κοντά στην ηπειρωτική χώρα.
Προϊστορικά ευρήματα στη Σκιάθο μας λένε ότι το νησί είχε κατοικηθεί από τους προϊστορικούς χρόνους.
Δεν ξέρουμε ακριβώς ποιοι ζούσαν εδώ, πιθανότερο να ήταν Πελασγοί. Η Σκιάθος έχει παράδοση ναυπηγικής βιομηχανίας, και μαζί με την εύφορη γη, έγινε ένα σημαντικός χώρος ανάπαυσης για αποστολές και ταξιδιώτες. Πιστεύεται ότι και οι δύο, ο Ελληνικός στόλο εναντίον της Τροίας, καθώς και ο Ιάσονας με τους Αργοναύτες έκαναν μια στάση εδώ πριν από την αναχώρηση τους. Τον 7ο αιώνα π.Χ. η Χαλκιδαιοι εγκαταστάθηκαν εδώ και το νησί έγινε μια στρατηγικά σημαντική θέση στους Περσικούς Πολέμους τον 5ο αιώνα π.Χ.. Η Σκιάθος στην ιστορία της βρέθηκε κάτω από τη εξουσία των Αθηναίων, Σπαρτιατών, καθώς και των Μακεδόνων στα αρχαία χρόνια.

Η μεγαλύτερη καταστροφή ήρθε όταν ο Φίλιππος ο Γ κατέστρεψε το νησί για να αποτρέψει τους Ρωμαίους από το να λεηλατήσουν τα πλούτη του νησιού το 2ο π.Χ. αιώνα. Η Σκιάθος είχε σχετική ελευθερία τόσο από τους Ρωμαίους όσο και κατά την βυζαντινή εποχή μέχρι που οι ενετοί αδελφοί Γκύζη την κατέλαβαν κατά τον 13ο αιώνα. Η κατάρα του νησιού ήταν οι συνεχείς πειρατικές επιδρομές κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Οι άνθρωποι του νησιού μεταφέρθηκαν στο Κάστρο, στην προσπάθειά τους να προστατεύουν τον εαυτό τους. Το τελικό χτύπημα ήρθε το 1538 όταν οι Τούρκοι εισέβαλλαν. Μετά την υπεράσπιση τους για μία εβδομάδα, η Σκιαθίτες δεν μπορούσαν πλέον να αντισταθούν και οι Τούρκοι εισέβαλαν στο Κάστρο και σκότωσαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Το τουρκικό κράτος ήταν αυστηρό, και επίσης πολλοί πρόσφυγες που προέρχονταν από την ηπειρωτική χώρα, πτώχευσαν τη Σκιάθο σχεδόν ολοκληρωτικά.
Το νησί ήταν τελικά απελευθερώθηκε το 1829. Από τότε έζησε ειρηνικά, με την εξαίρεση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Γερμανοί παρέδωσαν το νησί στις φλόγες.

Αξιοθέατα: Η Σκιάθος παρά το γεγονός ότι είναι ένα τόσο μικρό νησί, έχει πολλά πράγματα να δείτε. Στη χωρά της Σκιάθου βρίσκεται η παλιά πόλη με μικρούς δαιδαλώδης δρόμους και παραδοσιακά σπίτια. Υπάρχει επίσης και το Μπούρτζι, μια μικρή χερσόνησος στο λιμάνι που χρησιμοποιήθηκε από τους Βενετούς σαν ακρόπολη και παραμένει άθικτη από το 13 αιώνα με τείχος και κανόνια. Εδώ, μπορείτε να απολαύσετε συναυλίες, εκθέσεις έργων τέχνης και μαριονέτες για τα παιδιά στο ανοιχτό θέατρο.

Η εκκλησία του μοναστηριού Ευαγγελίστρια βρίσκεται 30 λεπτά με το αυτοκίνητο έξω από τη Χώρα. Διαθέτει ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο και είναι ανοιχτή για το κοινό. Χαρακτηριστικό για το μοναστήρι είναι ότι φιλοξενεί πολλές γάτες, σκύλους και πουλιά που ζουν εδώ. Η Ευαγγελίστρια επίσης έχει ένα μικρό μουσείο με διάφορα αντικείμενα από την ιστορία της. Υπάρχει επίσης ένα εξαιρετικό κατάστημα εδώ, όπου μπορείτε να αγοράσετε εικονίδια, σταυρούς και ακόμη και κρασί.

Υπάρχει ένα μικρό λεωφορείο που πάει μεταξύ της Μονής και της Χώρας αρκετές φορές την ημέρα. Το μοναστήρι Κουνίστρας είναι πιο μακριά από τη Χώρα, και μπορείτε να πάτε μόνο αν νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο ή κάνοντας μια εκδρομή. Εδώ, ένας μοναχός βρήκε μια εικόνα της Παναγίας να κρέμεται σε ένα δέντρο, τον 17ο αιώνα, και το μοναστήρι χτίστηκε παίρνοντας το όνομα του από το εικονίδιο: κουνηστρα σημαίνει " αιώρηση". το μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε σαν σχολείο κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, και μπορείτε να το επισκεφτείτε. Η εικόνα σήμερα βρίσκεται στην εκκλησία των τριών Ιεραρχών της Χώρας, και στο μοναστήρι υπάρχει μόνο ένα αντίγραφο. Όταν επισκεφθείτε τα μοναστήρια, μην ξεχνάτε να φοράτε φούστα και να καλύπτεται τους ώμους σας, αν είστε γυναίκα, και να φοράτε μακρύ παντελόνι αν είστε άνδρας.
Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τη μεσαιωνική πρωτεύουσα Κάστρο, είτε πηγαίνοντας με σκάφος γύρω από το νησί, ή με αυτοκίνητο και στη συνέχεια μετά πόδια. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία του Χριστού και τα παλιά σπίτια.

Δραστηριότητες: Σε πολλές από τις παραλίες υπάρχουν θαλάσσια σπορ, για παράδειγμα στην Μεγάλη Άμμο κοντά στη Χώρα, τις Κουκουναριές και την Αγ. Παρασκευή. Στη Χώρα υπάρχει τένις κλαμπ. Μπορείτε επίσης να πάτε για ιππασία κοντά στις Κουκουναριές. Υπάρχει επίσης ένα κέντρο καταδύσεων. Στο Μπούρτζι ένα υπαίθριο θέατρο όπου γίνονται συνήθως συναυλίες, παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί και άλλες εκδηλώσεις τα βράδια.
Υπάρχουν εκδρομές στα γειτονικά νησιά Σκόπελο και Αλόννησο, καθώς και προς την Αθήνα και τα Μετέωρα.

Παραλίες : Αν και η Σκιάθος είναι ένα μικρό νησί, έχει πάνω από 60 παραλίες, και υπάρχει τουλάχιστον μια για κάθε γούστο: οι Κουκουναριές είναι μία από τις πιο φημισμένες παραλίες στην Ελλάδα, μια μεγάλη αμμώδης παραλία με όμορφο περιβάλλον, ταβέρνες, σνακ μπαρ και θαλάσσια σπορ, η παραλία Μπανάνα, η οποία είναι γνωστή ως παραλία γυμνιστών αλλά γεγονός είναι ότι μόνο ένα μέρος της είναι για γυμνιστές, η Αγία Παρασκευή είναι μια τέλεια παραλία για την οικογένεια, Λαλάρια, μια παραλία με άσπρο βότσαλο που μπορείτε να φτάσετε μόνο με βάρκα (η ταινια Ιάσων και οι Αργοναύτες εν μέρει κινηματογραφήθηκε εδώ). Την βόρεια πλευρά του νησιού την πιάνει ο αέρας, και οι παραλίες δεν είναι τόσο κατάλληλες για παιδιά.

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση: Η νυχτερινή ζωή της Χώρας είναι πολύ ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα την υψηλή περίοδο, αλλά ευτυχώς, όλες οι ντίσκο είναι μαζεμένες σε ένα σημείο, στο τέλος του νέου λιμανιού προς το αεροδρόμιο. Υπάρχουν μπαράκια παντού, αλλά ο πιο πολυσύχναστος δρόμος είναι η οδός Πολυτεχνείου, ή "οδός των μπαρ". οι Κουκουναριές, επίσης, έχει καμπόσα μπαράκια.

Φαγητό και Εστιατόρια :Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από εστιατόρια και φαγάδικα στη Σκιάθο και μπορείτε να γευτείτε από γαλλική κουζίνα μέχρι παραδοσιακά ελληνικά φαγητά. Το νησί δεν είναι γνωστό για κάποια σπεσιαλιτέ, αλλά μπορείτε να βρείτε σκοπελίτικη τυρόπιτα. Υπάρχουν ορισμένα τοπικά γλυκά που μπορείτε να αγοράσετε στο λιμάνι.

Ψώνια και αγορές :Τα περισσότερα καταστήματα βρίσκονται στο κεντρικό δρόμο της πόλης, την οδό Παπαδιαμάντη. Εκεί, θα βρείτε ρούχα, αναμνηστικά, κοσμήματα, δερμάτινα ζώνες κ.λπ. Αν θέλετε να πάρετε κάτι πολύ τοπικό, θα πρέπει να μεταβείτε στο μοναστήρι Ευαγγελίστρια και να αγοράσετε κάποια από τα κρασιά που φτιάχνουν οι μοναχοί.

Συγκοινωνίες: Υπάρχει μια πολύ καλή γραμμή λεωφορείων που πάει σε πολλά μέρη του νησιού. Οι στάσεις των λεωφορείων είναι αριθμημένες, οπότε είναι πολύ εύκολο να ξέρετε πού να κατέβητε. Το νούμερο 1 να είναι για την πόλη και το τελευταίο νούμερο για την παραλία Κουκουναριές. Υπάρχει επίσης ένα μικρό λεωφορείο που πάει προς και από το Μοναστήρι Ευαγγελίστρια. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε αυτοκίνητο, μηχανάκια ή ποδήλατο. Υπάρχουν ταξί στο νησί, αλλά όχι τόσα πολλά σε σχέση με τον κόσμο που υπάρχει το καλοκαίρι.

Δρομολόγια : Η Σκιάθος έχει αεροδρόμιο, έτσι ώστε να μπορείτε να φτάσετε μέσω τοπικών πτήσεων από την Αθήνα. Η πτήση από Αθήνα διαρκεί περίπου 35 λεπτά. Υπάρχουν ιπτάμενα δελφίνια είναι υδροπτέρυγα απο την ηπειρωτική χώρα (Βόλος και Αγ. Κωνσταντίνος) κάθε μέρα. Δυο φορές την εβδομάδα υπάρχει και ένα πλοίο από τη Θεσσαλονίκη.

Πληροφορίες για τη Σκιαθο

Γενικές πληροφορίες Χρήσιμα Τηλέφωνα
Μέγεθος: 46 τετραγωνικά χιλιόμετρα Διεθνής κωδικός: 0030
Πληθυσμός: περίπου 6000 κωδικός: 24270
Τράπεζες ΑΤΜ: ναι Κέντρο Υγείας: 22222
Ιντερνετ καφέ: ναι Τουριστική Αστυνομία: 23172
Ψηλότερο βουνό: Αστυνομία: 21111
Τιμές : μέσες Ταξί: 21460
Ένοικιαζωμενα δωμάτια Τηλέφωνο (ΟΤΕ): 22399

`
 
https://www.in2greece.com 2013
νησια