Πληροφοριες Παραλιες Εστιατορια Συγκοινωνιες Ιστορια Αξιοθέατα Δραστηριοτητες Διασκεδαση Αγορες Δρομολογια

ΛΕΡΟΣ

ΛεροςΗ Λέρος είναι ένα καταπράσινο νησί με μικρούς λόφους πολλούς μικρούς όρμους και χωριά, η Λερος είναι ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, που διατηρεί ακόμη τη γνήσια ατμόσφαιρα του. Ένας από τους λόγους είναι ότι το νησί δεν εξαρτάται απόλυτα από τον τουρισμό.
Πολλά από τα κτίρια του νησιού είναι χτισμένα σε ιταλικό στιλ, αλλά θα βρείτε επίσης και τα παραδοσιακά Ελληνικά νησιώτικα σπίτια ασπροβαμένα με μπλε πόρτες και παράθυρα.

Οι κάτοικοι του νησιού ζουν από τη γεωργία, το ψάρεμα και πολλοί σε δημόσιες υπηρεσίες και στα νοσοκομεία του νησιού, το καλοκαίρι, ο τουρισμός είναι μια άλλη πηγή εισοδήματος. Επειδή η Λέρος διαθέτει ένα πολύ μεγάλο φυσικό λιμάνι, πολλά ιστιοφόρα σκάφη και πολυτελή γιοτ φτάνουν εδώ το καλοκαίρι, δίνοντας στο νησί μια διεθνή κοσμοπολίτικη όψη. Η Λέρος έχει μαρίνες για κότερα στο Λακκί και στο Παρθένη, με δυνατότητες ελλιμενισμού για εκατοντάδες κότερα. Στο Παντέλι και στον Βρωμόλιθο αγκυροβολούν επίσης πολλά κότερα για την νύχτα ή για μια-δυο μέρες. Το νησί παίρνει μέρος στην Ρεγκάτα του Αιγαίου κάθε χρόνο.

Ιστορία :

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Λέρος κατοικήθηκε για πρώτη φορά με την βοήθεια της θεάς Άρτεμης. Η Άρτεμης είχε αποσταλεί τον Καλυδώνιο κάπρο στην Αιτωλία, όπου ο γιος του βασιλιά της, Μελέαγρος, κατάφερε να τον σκοτώσει. Έχοντας εξόργιση τη θεά, σκοτώθηκε, και οι αδερφές του έμειναν πολύ θλιμμένες. Η Άρτεμις τις λυπήθηκε και τις μεταμόρφωσε σε όρνιθες, τις έστειλε στη Λέρο που ήταν γόνιμο νησί και έτσι θα είχαν πάντα τροφή.
Σύμφωνα με άλλο μύθο. Ο πρώτος βασιλιάς της Λέρου ήταν ο Θεσσαλός, γιος του Ηρακλή.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν λαούς από τη Μικρά Ασία και την Φοινίκη. Έλαβε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο, αλλά και πολέμησαν τους Πέρσες στο πλευρό των Αθηναίων τον 5ο αιώνα π.χ.. Η Λέρος αργότερα καταχτήθηκε από τους Μακεδόνες και τους Ρωμαίους.

Όπως και στην περίπτωση των περισσοτέρων ελληνικών νησιών, η Λέρος υπέφερε από συνεχείς πειρατικές επιδρομές κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, και για 300 χρόνια ανήκε στο μοναστήρι της Πάτμου. Οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη από τη Ρόδο πήραν το νησί το 1319 και στη συνέχεια εισέβαλαν οι Τούρκοι το 1522. Κατά τον 16ο αιώνα ανήκε στους Βενετούς για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Οι κάτοικοι της Λέρου αγωνίστηκαν σκληρά κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας που ξέσπασε το 1821. Για μερικά χρόνια ήταν ελεύθερη, αλλά το πρωτόκολλο του Λονδίνου την έδωσε πίσω στους Τούρκους το 1830. Οι Ιταλοί κατέλαβαν το νησί το 1912. Κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής η Λέρος γνώρισε μεγάλη ευημερία, στο νησί ζούσαν πάνω από 30000 άτομα συμπεριλαμβανομένων των Ιταλών, πολλά από τα σημερινά κτίρια και δρόμοι κατασκευάστηκαν στο νησί, έτσι ώστε το νησί να είναι ένα από τα μοναδικά μέρη στον κόσμο με το ιταλικό στυλ της Αρ Ντεκό που εκπλήσσει οσους ερχονται εδώ.

Η Λέρος ήταν το πεδίο της μάχης μιας τεράστιας επιθεσης το 1943 όταν οι γερμανικές δυνάμεις προσπάθησαν να ανακτήσουν το νησί από τις ιταλικές, βρετανικές και ελληνικές δυνάμεις. Το νησί βομβαρδίστηκε σε μεγάλο βαθμό για περισσότερο από ενάμιση μήνα, από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, και τελικά καταληφθεικε από τις γερμανικές δυνάμεις. Η ταινία «τα Κανόνια του Ναβαρόνε ήταν μάλλον εμπνευσμένο από τη μάχη της Λέρου, για το λόγο αυτό το νησί στην ταινια ονομαζόταν Κέρος. Η Λέρος ενώθηκε με την Ελλάδα το 1948 πως και τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.

Αξιοθέατα: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Λέρου είναι το Κάστρο της Παναγίας (η το Κάστρο του Παντελιού) που δεσπόζει πάνω από την πρωτεύουσα του νησιού τον Πλάτανο και το Παντέλι. Χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, και ήταν επίσης ένα προπύργιο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη.
Εδώ, υπάρχει επίσης ένα μουσείο με ευρήματα από διάφορες χρονικές περιόδους, καθώς και μια παλιά εκκλησία που ανακαλύφτηκε από έναν βοσκό.

Στον Πλάτανο βρίσκεται ο παλιός καθεδρικός ναός της Αγίας Παρασκευής. Η ίδια η πόλη είναι όμορφη για περίπατο και τα περισσότερα από τα σπίτια ήταν χτισμένα από το 1800.

Αγιος ΙσιδωροςΜετά από τα Άλιντα και την Καμάρα μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Ισιδώρου που χτίστηκε πάνω σε αρχαίο ναό σε ένα μικρό νησάκι βατό από την στεριά με μια μικρή λωρίδα στεριάς. Στα Αλιντα υπάρχει ένας πύργος ο πύργος του Μπελένη που είναι ανοικτός για το κοινό, και χρησιμοποιείτε σαν μουσείο με ορισμένα ενδιαφέροντα ευρήματα από το νησί, συμπεριλαμβανομένων, τμημάτων του πολεμικού Βασίλισσα Όλγα που είχε βυθιστεί εδώ από τους Γερμανούς το 1943. Ο πρώτης εκτυπωτής του νησιού βρίσκετε επίσης εδώ.
Ακριβώς έξω από το αεροδρόμιο πριν Παρθένη της Λέρου, υπάρχουν τα ερείπια ενός ναού της Αρτέμιδος.
Στον Ξερόκαμπο μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας της Καβουράδενας που είναι χτισμένη σε ένα βράχο. Καβούρια"). Σύμφωνα με την παράδοση ένας ψαράς βρήκε μια εικόνα της Παναγίας εδω, αμέσως έγινε καλά από ένα δάγκωμα που του είχε κάνει ένας κάβουρας στο χέρι του. Μετά από αυτό στο όνειρο του είδε μια γυναίκα ντυμένη στα μαύρα που του είπε να επιστρέψετε το εικονίδιο εκεί όπου βρέθηκε, και έτσι χτίστηκε η εκκλησία. Κοντά στον Ξερόκαμπο είναι τα ερείπια της προϊστορικής ακρόπολης, το Παλιόκαστρο. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο της Λέρου που βρίσκετε σε έναν μια πολεμική σήραγγα στην περιοχή της Μερκιάς λίγες εκατοντάδες μέτρα δυτικά από το λιμάνι το Λακκί. Στο μουσείο υπάρχουν όπλα, στολές και άλλα αντικείμενα από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Δραστηριότητες: Υπάρχουν διάφορα θαλάσσια σπορ όπως η ιστιοσανίδα και τζετ σκι σε πολλές παραλίες . Η κολύμβηση με αναπνευστήρα, το ψάρεμα και οι καταδύσεις είναι πολύ δημοφιλές εδώ και υπάρχουν επίσης γήπεδα τένις, βόλεϊ και μπάσκετ. Υπάρχει επίσης μια γιορτή στην παραλία των Αλίντων κατά τη διάρκεια της Ναυτικής Εβδομάδας. Στις 14 Αυγούστου του εορτάζεται με πανηγύρι η Παναγία του Κάστρου. Τον Σεπτέμβριο γίνετε η γιορτή της τράτας στο Παντέλι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και δωρεάν ψάρι και κρασί. Άλλο ένα φεστιβάλ που γίνετε στη Γούρνα τον Ιούλιο, είναι το πανηγύρι του Αλωνάρη.
Μπορείτε επίσης να πάτε για ημερήσιες εκδρομές σους Λειψούς και άλλα μικρά νησιά γύρω από Λέρο, το εκδρομικό καΐκι Μπαρμπαρόσα αναχωρεί καθημερινά στις 11 το πρωί από την Αγία Μαρίνα και επιστρέφει στις 19.00 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κάθε ταξίδι περιλαμβάνει κολύμπι στη λευκή άμμο των μικρών νησιών όπως τα Ασπρονήσια, το, Μαράθι και τα Τηγανάκια . Στο Λακκί επίσης υπάρχει ένας κινηματογράφος χτισμένος από τους Ιταλούς σε υπέροχο στυλ της Αρ Ντεκο.

Παραλίες :Υπάρχουν πολλές παραλίες στη Λέρο. Οι πιο τουριστική είναι η παραλία στα Άλιντα, ενώ στο Παντέλι η παραλία είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Κοντά στα Αλιντα είναι οι παραλίες Παναγιές και τα Δύο Λισγάρια με ωραία εστιατόρια και καφετέριες. Η παραλία της Γούρνας προς τα δυτικά είναι μια από τις λίγες αμμουδερές παραλίες, στην ίδια περιοχή είναι οι παραλίες Κόκαλη και Δρυμώνας. Στο Λακκί είναι οι παραλίες Κουλούκι και οι Μερκιές με άμμο και βότσαλα. Ο λερος διαμονηΒρωμολιθος στην ανατολική παραλία βρίσκετε δίπλα από το Παντέλι και έχει άμμο στα δύο άκρα, εκεί θα βρείτε εστιατόρια και καφέ μπαρ. Η παραλία του Ξερόκαμπου είναι μια άλλη παραλία με Αρμυρίκια και βότσαλο με άμμο. Στο βόρειο τμήμα του νησιού βρίσκεται η παραλία Πλεφούτις μερικές εκατοντάδες μέτρα μετά το Παρθένη. Είναι μια όμορφη παραλία με Αρμυρίκια και μια ωραία ταβέρνα. Μια άλλη δημοφιλής παραλία είναι η παραλία στο Παντελή. Εκεί μπορείτε να κολυμπήσετε και να απολαύσετε το τοπίο από το πιο παραδοσιακό ψαροχωρι στη Λέρο. Μικρές ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες όπου θα απολαύσετε τους τοπικούς ψαρομεζέδες με ούζο, τις ψαρόβαρκες και τα δίχτυα, σε ένα τόπο όπου ο τουρισμός δεν έχει αλλάξει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής.

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση: Μην περιμένετε να βρείτε στη Λέρο τα άγρια πάρτι και κλαμπ όπως στη Κω, Σαντορίνη, Ροδο και Μύκονο. Υπάρχουν όμως μπαράκια και μαγαζιά με ζωντανή μουσική. Τα περισσότερα μπαρ και νυχτερινή ζωή είναι στην Αγία Μαρίνα, εδώ θα βρείτε πολλά μπαράκια, όπως το Μελτέμι, την Αποθήκη, και άλλα όπου μπορείτε να χορέψετε με ελληνική και διεθνή μουσική μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Στα Άλιντα και υπάρχουν και εκεί ωραία μπαράκια παντελιόπως το Αλαλούμ και το Κοσμοπόλιταν.
Το Παντέλι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα μέρη για τη νυχτερινή έξοδο γιατί έχει πολλές ψαροταβέρνες και εστιατόρια, καθώς και μια υπέροχη καφετέρια το Καστέλο στη δυτική πλευρά της παραλίας, όπου μπορείτε να απολαύσετε το πανόραμα του κόλπου με ωραία κοκτέιλ, παγωτά και σνακ, η καφετέρια, διοργανώνει μουσικές εκδηλώσεις με τοπικούς χορούς και μουσική σε όλη τη θερινή περίοδο, ελέγξετε τις τοπικές αγγελίες και αφίσες. Στην άλλη πλευρά της παραλίας του Παντελιού είναι ένα γραφικό μουσικό μπαρ το Σαβάνα όπου μπορείτε να απολαύσετε διεθνή μουσική και φανταστικά κοκτέιλ που φτιάχνουν οι δύο Βρετανοί ιδιοκτήτες.

Φαγητό και Εστιατόρια : Στη Λέρο θα βρείτε πολλές τοπικές σπεσιαλιτέ. Το τοπικό τυρί Μυτζήθρα αξίζει μια δοκιμή, καθώς και η Λέρικη σουμάδα, αναψυκτικό από αμύγδαλα. Υπάρχουν επίσης πολλά τοπικά γλυκά όπως τα Πουγκάκια. Μια άλλη σπεσιαλιτέ του νησιού είναι ο παστός κολιός. Η Λέρος είναι το μοναδικό νησί στην Ελλάδα όπου μπορείτε να βρείτε τα τροπικά φρούτα γκαβάφες (η Γκουάβας). Τα περισσότερα εστιατόρια της Λέρου σερβίρουν παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, αλλά υπάρχουν και κάποιες εναλλακτικές λύσεις όπως ένα πρωτότυπο ιταλικό εστιατόριο στο Άλιντα που το έχει μια βέρα Ιταλίδα. Υπάρχουν ταβέρνες στα περισσότερα μέρη, αλλά η μεγαλύτερη ποικιλία βρίσκετε στο Παντέλι, την Αγία Μαρίνα και στα Άλιντα. Όντας πολλοί κάτοικοι του νησιού είναι ψαράδες θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε όλα τα είδη των ψαριών στις ψαροταβέρνες, μην χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε Αστακομακαρονάδα. Υπάρχουν ακόμη σουβλατζίδικα, πιτσαρίες και φαγάδικα που προσφέρουν παράδοση στο σπίτι.

Ψώνια και αγορές :Θα βρείτε μαγαζιά με όλων των ειδών τα αναμνηστικά στο Πλάτανο, Λακκί, Άλιντα και σε πολλά χωριά. Βαμμένα κεραμικά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, εικόνες, κοσμήματα και ειδή για την παραλία είναι μόλις λίγες εναλλακτικές λύσεις. Υπάρχουν, επίσης, τοπικές σπεσιαλιτέ στα ζαχαροπλαστεία, καθώς και τοπικό τυρί και κρασί από το νησί. Η Λέρος είναι ένα από τα λίγα ελληνικά νησιά που έχει μια κανονική αστική ζωή όλο το χρόνο, ως εκ τούτου, το νησί έχει κάθε είδους καταστήματα που θα βρείτε και στην Αθήνα. Υπάρχουν σουπερμάρκετ γνωστών αλυσίδων, καταστήματα για κινητά τηλέφωνα και είδη υπολογιστών, μπουτίκ και καταστήματα μόδας, μεγάλα μανάβικα στο Λακκί, εφημερίδες και περιοδικά στο Λακκί, Πλάτανο και Αγία Μαρίνα. Πολλά μίνι μάρκετ είναι ανοιχτά μέχρι αργά όλη την εβδομάδα. Υπάρχουν Φαρμακεία στο Λακκί, Πλάτανο και Καμάρα. Στο Λακκί και στην Αγία Μαρίνα θα βρείτε ζαχαροπλαστεία με παραδοσιακά γλυκά από τη Λέρο.

Συγκοινωνίες: Υπάρχει ένα τοπικό λεωφορειο, που μπορεί να σας μεταφέρει από τον Πλάτανο στο Λακκί, Ξερόκαμπο, Άλιντα και Παρθένη. Υπάρχουν επίσης πολλά ταξί καθώς και τα γραφεία με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα. Ο σταθμός λεωφορείων είναι στον Πλάτανο απέναντι από το σταθμό ταξί.

Δρομολόγια  :Το τοπικό αεροδρόμιο έχει καθημερινές πτήσεις από και προς την Αθήνα, τη Ρόδο και την Κω. Μπορείτε . Υπάρχουν επίσης καθημερινές συνδέσεις με φεριμπότ από Πειραιά, καθώς και καταμαράν και ιπτάμενα δελφίνια που συνδέουν τη Λέρο με τη Ρόδο, τη Σάμο, την Πάτμο, τους Λειψούς, την Κάλυμνο, Κω, Νίσυρο, Σύμη και τον Πειραιά. Υπάρχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση από Λέρο για Κάλυμνο από τον Ξερόκαμπο για Μυρτιές στις 7.30 και επιστροφή στις 13.00. Για τους Λειψούς υπάρχει καθημερινή σύνδεση με γρήγορο σκάφη και υδροπτέρυγα.

χαρτης λερος

Πληροφορίες για Λερο

Γενικές πληροφορίες Χρήσιμα Τηλέφωνα
Μέγεθος: 65 τετραγωνικά χιλιόμετρα Διεθνής κωδικός: 0030
Πληθυσμός: περίπου 8000 κωδικός:  22470
Τράπεζες Ταμειακές μηχανές: ναι  Νοσοκομείο: 23251
ΙΙντερνετ καφε Αγια Μαρινα, Παντελι, Λακκι Λιμεναρχείο:  22224
Ψηλότερο βουνό:Κλειδι Αστυνομία 22222
Τιμές : Φτηνές Ταξί 23070
Ενοικιαζώμενα δωμάτια: 23532 Αεροδρόμιο: 22275

λερος ξενοδοχεια

`
 
https://www.in2greece.com 2013
νησια