Πληροφοριες Παραλιες Εστιατορια Συγκοινωνιες Ιστορια Αξιοθέατα Δραστηριοτητες Διασκεδαση Αγορες Δρομολογια

ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, και εξαιτίας του μεγέθους της και του γεγονότος ότι είναι μακριά από την ηπειρωτική χώρα, είναι τελείως διαφορετική από την υπόλοιπη χώρα. Το νησί της Κρήτης συχνά αποκαλείται μεγαλόνησος. Οι Κρητικοί μιλούν μια πολύ χαρακτηριστική διάλεκτο και έχουν πολλά έθιμα που δεν υπάρχουν αλλού και συχνά αναφέρονται σε αυτά ως Κρητικά. Στην Ελλάδα, ο Κρητικός λαός είναι γνωστό ότι είναι από τους πιο ατίθασους και σκληροτράχηλους. Οι Οικογενειακές βεντέτες εξακολουθούν να υπάρχουν, και οι αρχές προσπαθούν απεγνωσμένα να σταματήσουν τη συνήθεια με τις κουμπουριές σε γάμους γιορτές και πανηγύρια.

Το νησί της Κρητης πρωτοστάτησε σε όλους τους αγώνες για την ελευθερία και ανεξαρτησία της Ελλάδας και γέννησε μεγάλους πολιτικούς, συγγραφείς και καλλιτέχνες. Η Κρήτη έχει τα πάντα: παραλίες, χωριά κρυμμένα πάνω στα βουνά, μεγάλες πόλεις, βουνά ντυμένα στα χιόνια, φαράγγια και εύφορες πεδιάδες, αρχαιολογικούς χώρους, μεσαιωνικά κάστρα, μουσεία και όμορφο περιβάλλον. Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού είναι ένας από τους πιο διάσημους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, καθώς και η περιοχή της Φαιστού και της Γόρτυνας.

Το νησί έχει τη μεγαλύτερη καλοκαιρινή περίοδο, λόγω της θέσης του στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας και τα καλοκαίρια στην Κρήτη συνήθως είναι εξαιρετικά θερμά. Ανάλογα με τον τόπο διαμονής σας, μπορείτε είτε να καταλήξετε σε ένα από τα τουριστικά θέρετρα που γεμίζουν κάθε σαιζόν από τουρίστες του λεγόμενου πακέτου διακοπών ,η σε ένα εντελώς αυθεντικό χωριό, όπου οι τουρίστες είναι σπάνιοι, ή κάτι στο ενδιάμεσο. Κατά κανόνα, τα Χανιά είναι το πιο τουριστικό μέρος, αλλά είναι επίσης και πολύ άνετα εδω, δεδομένου ότι μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα: διεθνή κουζίνα, διασκέδαση, τράπεζες κάθε λογής καταστήματα και μεγάλα ξενοδοχεία. Τα Μάλια, η Χερσόνησος η Σταλίδα , ο Άγιος Νικόλαος, η Ελούντα και το Ρέθυμνο είναι επίσης γεμάτα από παραθεριστές.

Πολλά μικρά παραλιακά χωριά που πριν 30 χρόνια είχαν μερικούς χίπις όπως τα Μάταλα, σήμερα είναι οργανωμένα τουριστικά θέρετρα, το ίδιο συμβαίνει και με άλλες περιοχές όπως η Αγία Γαλήνη, ενώ περιοχές φυσικού κάλλους όπως το Κάβο Σίδερο και το Βάι απειλούνται από την δημιουργία γηπέδων γκολφ και τουριστικών εγκαταστάσεων.

Διάσημοι άνθρωποι της Κρήτης: Η Κρήτη είναι η πατρίδα πολλών διάσημων Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και ο διάσημος ζωγράφος Δομίνικος Θεοτοκόπουλος γνωστός ως Ελ Γκρέκο. Πολλοί συγγραφείς, όπως ο Βιτσέντσος Κορνάρος που έγραψε τον Ερωτόκριτο τον μεσαίωνα, ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης δημιουργός του Ζορμπά, του τελευταίου Πειρασμού, της Οδύσσειας, του Καπετάν Μιχάλη και άλλων, του Παντελή Πρεβελάκη, συγγραφέα του Κρητικού, στα χέρια του Θεού και πολλών άλλων. Η Κρήτη είναι επίσης πατρίδα μεγάλων επαναστατών όπως ο Δασκαλογιάννης που οδήγησε την εξέγερση κατά των τούρκων, μουσικών συνθετών όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ποιητών όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ηθοποιών όπως ο Μάνος Κατράκης και ο Αλέξης Μινωτής, τραγουδιστών όπως ο Νίκος Ξυλούρης και η Νανά Μούσχουρη, μεγάλων πολιτικών όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς ηγέτες της σύγχρονης Ελλάδας, ο Σοφοκλής Βενιζέλος κ.α

.Ιστορία : Σύμφωνα με τη Μυθολογία, η Κρήτη ήταν ο τόπος όπου μεγάλωσε ο Δίας. Ήταν Λατρευόταν ιδιαίτερα στο νησί και ο βασιλιάς Μίνωας είχε θεωρηθεί ο γιός του. Το νησί έχει πολλούς γνωστούς μύθους σε σχέση με τον Μίνωα: Ο μύθος του Μινώταυρου και του Θησέα, ο μύθος του Δαίδαλου και του Ίκαρου, ο Λαβύρινθος και ο μίτος της Αριάδνης. Ο πρώτος μεγάλος πολιτισμός της Ελλάδας άρχισε στην Κρήτη. Ονομάσθηκε Μινωικός πολιτισμός από το όνομα του πιο διάσημου βασιλιά του Μίνωα. Υπάρχει μια θεωρία ότι ο Μίνωας ήταν πράγματι πολλοί βασιλιάδες.

Η Μινωική περίοδος ξεκίνησε περίπου την 3η χιλιετία π.Χ. και ολοκληρώθηκε τον 15ο αιώνα, πιθανότατα λόγω των φυσικών καταστροφών όπως οι σεισμοί και κυρίως η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζουμε αν η Κνωσός ήταν το ανάκτορο των βασιλέων ή ιερός τόπος για το ιερατείο. Αυτό που είναι βέβαιο, όμως, είναι ότι οι Μινωίτες κυριάρχησαν στις θάλασσες.

Ευρήματα του Μινωικού πολιτισμού έχουν βρεθεί σε όλη την Ελλάδα, στην Αίγυπτο, τη σημερινή Τουρκία, την Ιταλία και υπάρχουν ακόμη και θεωρίες για τις Μπαχάμες. Όταν καταστράφηκε ο Μινωικός πολιτισμός, οι άνθρωποι μετανάστευσαν σε άλλα νησιά. Οι Σκοπελίτες, για παράδειγμα, υπερηφανεύονται για την Μινωική τους προέλευση.

Η Κρήτη το 67 π.χ έγινε ρωμαϊκή επαρχία, και έμεινε έτσι για πάνω από 400 χρόνια μέχρι που ενσωματώθηκε στη βυζαντινή αυτοκρατορία. Αργότερα, Άραβες, Ενετοί και Τούρκοι κατέλαβαν το νησί. Η Ενετοί άφησαν πολλά κάστρα στο νησί που αποτελούν σήμερα αξιοθέατα. Την περίοδο αυτή το Ηράκλειο ονομαζόταν Κάντια και ήταν η πιο οχυρωμένη πόλη της νοτιοανατολικής μεσογείου.

Η Κρητικοί κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας είχαν κάποιες ελευθερίες και προνόμια. Η Κρήτη δεν κατάφερε ενωθεί με την υπόλοιπη Ελλάδα μετά την Επανάσταση του 21 λόγο του πρωτόκολλου του Λονδίνου το 1830 .
Χρειάστηκαν 80 χρόνια και η πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου για να απελευθερωθεί τελικά το νησί το 1913. Οι Κρητικοί έλαβαν μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους και κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου η Κρήτη αντιστάθηκε στην Γερμανική εισβολή για ένα μήνα περίπου, η Μάχη της Κρήτης πέρασε την Ιστορία όπως και το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου το 1866.

Αξιοθέατα: Η Κνωσός είναι απαραίτητη για όσους ενδιαφέρονται για την αρχαία ιστορία. Εδω ήταν το κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού, το δικαστήριο του βασιλιά Μίνωα και ο Μινώταυρος στον περίφημο λαβύρινθο. Η Κνωσός αποκαλείται συνήθως σαν ένα παλάτι, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ήταν ένα παλάτι ή κάποιο κέντρο για τους υψηλούς ιερείς.
Στα Χανιά μπορείτε να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο, την αγορά και ένα τζαμί από την τουρκική περίοδο. Η Γόρτυνα που ήταν πρωτεύουσα της Κρήτης κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας είναι ένας τόπος για περιήγηση στα αξιοθέατα όπως την αρχαία Ακρόπολη και τον ναό του Πύθιου Απόλλωνα, στο ωδείο της Γόρτυνας βρέθηκε η επιγραφή με τους νόμους της Γόρτυνας.
Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού όπου βρέθηκε ο Δίσκος της Φαιστού που αποτελεί το αρχαιότερο γραπτό εύρημα με την γραμμική γραφή Α.
Αξίζει να πάτε στο Φραγκοκάστελλο κοντά στα Σφακιά όπου υπάρχει ο μύθος για τους Δροσουλίτες (κάτι που μας θυμίζει την ταινια του Κάρπεντερ η Ομίχλη) καθώς επίσης και τα Μάταλα με τις σπηλιές τους πάνω στα βράχια όπου την δεκαετία του 60-70 είχαν κάνει κοινόβιο οι Χίπης.
Το Φοινικόδασος στο Βάι και το φαράγγι της Σαμαριάς είναι από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Κρήτης.
Αξίζει να επισκεφθείτε το Λασίθι, η Ελούντα είναι επίσης ένα πολύ γνωστό καλοκαιρινό θέρετρο.
Εάν νοικιάσετε αυτοκίνητο θα πρέπει να προχωρήσετε προς τα χωριά στην κοιλάδα του Αμαρίου. Θα έχετε μια υπέροχη θέα προς το βουνό του Ψηλορείτη 2500μ.

Το Ηράκλειο είναι η πρωτεύουσα του νησιού με πολλά αξιοθέατα για να δείτε, αν και η ίδια η πόλη δεν είναι ακριβώς πολύ ενδιαφέρουσα. Υπάρχει ένα αρχαιολογικό μουσείο και η Κνωσός είναι λίγο έξω από την πόλη.
Το Ρέθυμνο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, πολύ γραφική με τα βενετσιάνικη και τούρκικη αρχιτεκτονική, σπίτια με ξύλινα μπαλκόνια και το βενετσιάνικο κάστρο Λα Φορτέτσα. Υπάρχει ένα μουσείο αφιερωμένο στο λουτρό αίματος του 1866. Υπάρχουν πολλές ψαροταβέρνες εδώ επειδή πολλοί αλιείς ζουν και εργάζονται εδω.
Το μοναστήρι Αρκάδι έχει μια τραγική ιστορία. Πολλές Κρητικές οικογένειες αναζήτησαν καταφύγιο εδώ κατά τη διάρκεια της του αγώνα κατά της τουρκοκρατίας το 1866,για να πέσουν αιχμάλωτοι στα χέρια των τούρκων ανατίναξαν την πυριτιδαποθήκη που είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί το μοναστήρι σκοτώνοντας όλους και μαζί πολλούς τούρκους.
Ο Άγιος Νικόλαος, θεωρείται η πιο όμορφη πόλη του νησιού. Ο στενός κόλπος του σχηματίζει μια πανέμορφη λίμνη, μπορείτε να πάτε με αυτοκίνητο ή να πάρετε το λεωφορείο, θα πρέπει σίγουρα να προσπαθήσετε να επισκεφθείτε το ορεινά χωριά.

Δραστηριότητες: Η Κρήτη είναι σίγουρα ένα μέρος που χρειάζεται αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα για να την γυρίσετε. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό μέρος για πεζοπορία: ένα δημοφιλές μέρος για πεζοπορία είναι το Φαράγγι της Σαμαριάς το οποίο είναι η πιο βαθιά κοιλάδα στην Ευρώπη με μήκος 18 χιλ. Εάν είστε τυχεροί θα μπορέσετε να δείτε στο φαράγγι κουκουβάγιες και γύπες καθώς και τα κρητικά κρι κρι αγριοκάτσικα. Η φύση αποτελείται από πευκοδάση και αγριολούλουδα. Το φαράγγι τελειώνει στην Αγία Ρούμελη κοντά στα Σφακιά.
Σε όλο το νησί υπάρχουν επίσης θαυμάσιες παραλίες όπου μπορείτε να κάνετε όλα τα είδη των θαλάσσιων σπορ, σερφινγκ, καταδύσεις, γήπεδα γκολφ και τένις.

Παραλίες :Η καλύτερη παραλία στην Κρήτη θεωρείται από πολλούς η Ελαφόνησος. Είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά και η γύρω περιοχή είναι πανέμορφη. Τα Μάταλα το παλιό θέρετρο των χίπηδων είναι μια παραλία με πολλές σπηλιές, και δεν συνιστάται για οικογένειες.
Ο Ξερόκαμπος Φραγκοκάστελλου είναι ήσυχη παραλία.
Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να προσέξετε για αχινούς και μέδουσες, ειδικά το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση:Σε όλες τις πόλεις και τα μεγαλύτερο θέρετρο υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από μπαρ και κλαμπ.Σε όλες τις μεγαλύτερες πόλεις υπάρχουν κινηματογράφοι, νυκτερινά κέντρα με μουσική και μπουζούκια. Τα Μάλια έχουν γίνει συχνά θέμα στον τύπο για την συμπεριφορά νεαρών τουριστών κυρίως από την Αγγλία. Αυτό είναι συνέπεια της διαφημίσεις φτηνών πακέτων διακοπών από ξένα γραφεία τα οποία διαφημίζουν μαζί και την κατανάλωση φτηνού ποτού. Ο ΕΟΤ και τοπικοί παράγοντες προσπαθούν να σταματήσουν τέτοιου είδους τουρισμό. Για παράδειγμα το ίδιο συνέβαινε και στο Φαληρακι της Ρόδου αλλά τελικά χαλιναγωγήθηκε.

Φαγητό και Εστιατόρια :Η Κρητική σπεσιαλιτέ είναι το σαλιγκάρι στιφάδο, και η Κρητική χοιρινή μπριζόλα. Ένα από τα πολλά τοπικά τυριά είναι η Μυζήθρα και το ανθότυρο, πρέπει να δοκιμάσετε επίσης την κρητική γραβιέρα. Το Κρητικό ελαιόλαδο είναι ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα καθώς και οι ελιές. Το κρασί της Κρήτης είναι από τα καλύτερα ειδικά αυτό από την Ζίτσα.
Άλλα παραδοσιακά προϊόντα είναι τα Κρητικά παξιμάδια. Εκτός από τις πολλές ελληνικές ταβέρνες σε όλο το νησί, θα βρείτε κάθε είδους φαγάδικα και πολλά εστιατόρια με διεθνή και ελληνική κουζίνα στα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα και τις πόλεις.
Φυσικά η Κρήτη είναι ο κήπος της Ελλάδας και θα βρείτε άφθονα φρούτα ειδικά τον χειμώνα πορτοκάλια και ντομάτες.
Δοκιμάστε κρητική τσικουδιά με χλωρά κουκιά και πατάτες στην θράκα για μεζέ.

Ψώνια και αγορές :Θα βρείτε κάθε είδους καταστήματα σε όλο το νησί. Αν πάτε σε πιο απομονωμένα χωριά, μπορείτε να βρείτε τοπικά χειροποίητα κεραμικά, υφάσματα και άλλα ειδή.Αγοράστε κρητικό λάδι, γραβιέρα. ανθότυρο, παξιμάδια Κρήτης και κρασί.

Συγκοινωνίες: Υπάρχουν πολλά λεωφορεία που συνδέουν τις πολλές πόλεις και χωριά του νησιού. Λόγο του ότι η Κρήτη είναι τεράστια, είναι πολύ καλό να νοικιάσετε το δικό σας όχημα η να φέρετε μαζί σας αυτοκίνητο αν θέλετε για να την γυρίσετε.

Πως θα πάτε Κρήτη - δρομολόγια : Κρήτη έχει τη αεροδρόμια ένα στο Ηράκλειο το Νίκος Καζαντζάκης και ένα αεροδρόμιο στα Χανιά το Ι.Δασκαλογιάννης, υπάρχουν καθημερινές πτήσεις από Αθήνα και πολλές πτήσεις από το εξωτερικό κυρίως το καλοκαίρι. Πολλά είναι τα πλοία και τα δρομολόγια από τον Πειραιά καθημερινά για Κρήτη , οι κρητικές εταιρείες, Μινωικές Γραμμές, η ΑΝΕΚ και άλλες έχουν ολοκαίνουργια τεράστια και σούπερ γρήγορα οχηματαγωγά πλοία που κάνουν το ταξίδι στην Κρήτη σε 6-7 ώρες . Η Κρήτη συνδέεται επίσης με πλοία με πολλά ελληνικά νησιά όπως και με το αεροπλάνο με πολλά νησιά που έχουν αεροδρόμια.

 Κρητη ξενοδοχεια

Πληροφορίες για Κρητη

Γενικές πληροφορίες Χρήσιμα Τηλέφωνα
Μέγεθος: 8.259 τετραγωνικά χιλιόμετρα Διεθνής κωδικός: 0030
Αεροδρόμιο: Ηρακλειο και Χανιά κωδικός:Ηρακλειο. 2810 Χανιά 28210 Ρεθ.28310
Τράπεζες ΑΤΜ: ναι Νοσοκομείο: Ηρακλειου : 269111, 237502
Δρομολογια πλοιων απο Ηρακλειο 244603 Λιμεναρχείο Ρεθύμνου : 22276
Ψηλότερο βουνό: Ψηλορείτης Πλοια Χανιά: 27500
Τιμές : κανονικές Αεροδρόμιο: Ηρακλειου 245.644 Χανιων 63264
Πληθυσμός: 650 000 Τουριστική Αστυνομία: Ηρακλειο 283190

Κρητη Χαρτης

`
 
https://www.in2greece.com 2013
νησια