Αγορές Ακινήτων

Συμβουλές για μια σωστή αγορά ακινήτου, οικοπέδου η εξοχικού

Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεν θα πρέπει ποτέ να γίνεται απρόσεκτα. Ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται να αγοράσετε ένα σπίτι για μόνιμη διαμονή, η εξοχική κατοικία ή ακίνητο για επενδυτικούς σκοπούς.

Αγορά εξοχικής κατοικίας. Είναι πολύ εύκολο να ονειρεύεστε ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο σπίτι σε ένα νησί ή στην ηπειρωτική χώρα και να μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε το σπίτι των ονείρων σας το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο, θα πρέπει να εξετάσετε με πολύ προσοχή ολους τους παράγοντες.

Το πρώτο κλειδί για την αγορά είναι η προετοιμασία. Αν σας αρέσει η ιδέα αγοράς ενός ακινήτου πρέπει να ειστε βέβαιοι για το πώς πρέπει να κινηθήτε, ποιες είναι οι τιμές ακινήτων στην περιοχή, πάρτε οσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες που διατίθενται μέσω διαδυκτίου, περιοδικά και εξειδικευμένων κτηματομεσιτικών γραφείων.

Μόλις συμφωνήσετε για την περιοχή θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε την πλήρη γνώση για την περιοχή και τη θέση του ακινητου ετσι ώστε να διασφαλίζει και ικανοποιεί όλες τις ανάγκες σας. Η καλύτερη συμβουλή εάν πρόκειται να αγοράσετε ενα εξοχικό για παράδειγμα, είναι να μείνετε κάμποσο καιρό στην περιοχή που σας ενδιαφέρει να αγοράσετε το ακίνητο και να μάθετε για τις τοπικές αρχές, πολεοδομία, ΔΕΗ, δημοτικές υπηρεσίς, ύδρευση κ.λ.π.

Ορίστε μερικούς πραγματικούς στόχους για την πρώτη σας επίσκεψη. Αν είναι δυνατόν προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με αρκετούς κτηματομεσίτες και να μεριμνήσετε για πολλές συναντήσεις πριν πάτε εκεί. Μην βασίζεστε σε ένα μόνο μεσίτη, υπάρχουν πολλοί κτηματομεσίτες σχεδόν για κάθε περίπτωση. Μια καλή ιδέα ειναι να νοικιάσετε για κάμποσο διάστημα ενα μέρος η να μείνετε σε ξενοδοχείο μέχρι να τακτοποιηθούν οι λεπτομέρειες για την κατοχυρωση της ιδιοκτησίας.
Αυτό σας δίνει επίσης την ευκαιρία να δημιουργήσετε κάποιες καλές επαφές και, ενδεχομένως, να κάνετε φίλους στην περιοχή που να είναι σε θέση να σας δώσουν χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το ακίνητο.

Μην προσπαθείτε να δείτε πάρα πολλά οικόπεδα ή ακίνητα σε μία μόνο ημέρα. Φωτογραφίστε κάθε οικόπεδο η ακίνητο από διαφορετικές οπτικές γωνίες και να παρατηρείσετε κάθε σχετική λεπτομέρεια. Προεπιλέξτε περίπου τέσσερα ή και πέντε οικόπεδα η ακίνητα εαν υπάρχουν. Επανεξετάστα τα και συνομιλήστε με τους ντόπιους και γείτονές που γνωρίζουν την περιοχή.

Τιμές ακινήτων

.

Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι κατά πολύ φθηνότερη από ό, τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κινηθήτε ανάλογα με τον προϋπολογισμό σας ωστόσο πολλοί μπορεί να μπούν στον πειρασμό για υπερβάσεις.
Δεν υπάρχουν κρυφά πρόσθετα έξοδα κατά την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Στην κορυφή της τιμής πώλησης, να υπολογίσετε από 10 έως 15 τοις εκατό της τιμής αγοράς για να καλύψετε τον φόρο αγοράς, τα συμβολαιογραφικά έξοδα, τα νομικά έξοδα, έξοδα κτηματολογίου και θεωρημένα αντίγραφα.

Αγορά οικοπέδου. Αν θέλετε να αγοράσετε οικόπεδο από ιδιώτη, εξασφαλίστε ότι η γη είναι νομικά αρκετά μεγάλη για να κτίσετε, φροντίστε για μια τοπογραφική μελέτη έτοιμη και υπογεγραμμένη από αρχιτέκτονα που να δείχνει τα όρια. Οι διευκρινίσεις της οριακής απόστασης πρέπει να πληρούνται. Η τοπογραφική μελέτη ειναι απραίτητη για την σύμβαση αγοράς και είναι ένα νομικό έγγραφο. Καλό είναι να μην βάζετε λεφτά προκαταβολικά μέχρι να γίνει η εν λόγω έρευνα.

Πριν από την αγορά οικοπέδου στην Ελλάδα χρειάζετε πιστοποιητικό από την Δασική Υπηρεσία που βεβαιωνη και ποιστοποιη οτι μπορείτε να χτίσετε σε αυτό το κομμάτι της γης, πρέπει επίσης να ελέξετε για την πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και, σε ορισμένες περιοχές, για αρχαιολογικά κατάλοιπα. Αυτό γίνεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία η οποία πρέπει να προβεί σε επιτόπια επίσκεψη και διαρκεί περίπου δυόμισι μήνες από την εφαρμογή μεχρι να βγεί πιστοποιητικό. Εάν οι υπηρεσίες νερού και ηλεκτροδότησης δεν είναι ήδη συνδεδεμένες τότε θα χρειαστεί ενα επιπλέων οικονομικό ποσό για το κόστος των συνδέσεων και ισως μια πιθανή δεξαμενή η πηγάδι.

Η κακή οδική πρόσβαση δεν είναι πάντα αρνητική γιατί αυτό σημαίνει ότι το κόστος του οικοπέδου είναι χαμηλότερο . Εάν η περιοχή ειναι αναπτυσόμενη σίγουρα πολλά οικόπεδα γύρω από την ίδια περιοχή θα αγοραστούν και ο δημος/κοινότητα θα βελτιωσουν την περιοχή με δρόμους κλπ. Να γνωρίζετε όμως ότι η αγορά οικοπέδου σε απότομα σημεία μπορεί να προσθέσει εξοδα σχετικά με την εκσκαφή, μπάζα και το κόστος μεταφοράς.