Ελληνικά Πολιτικά Κόμματα

Πολιτικα Κόμματα της Ελλάδας

Ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα επηρέασε δραματικά την Ελληνική πολιτική και την Ελλάδα γενικότερα για πολλά χρόνια. Το πολιτικό ανάγλυφο της Ελλάδας από τις αρχές του 50 μέχρι τη στρατιωτικής δικτατορία το 1967, χωριζόταν σε τρία μεγάλα πολιτικά ρεύματα, το μέτωπο των Συντηρητικών κάτω από την ηγεσία του στρατηγού Παπάγου με το κόμμα Ελληνικός Συναγερμός και αργότερα από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με την ΕΡΕ (Εθνικη Ριζοσπαστικη Ενωση). Οι φιλελεύθεροι και κεντρώοι με το κόμμα των των Φιλελευθέρων του Σοφοκλή Βενιζέλου, ακολουθούμενη από την Ένωση του Κέντρου το 1961 υπό την ηγεσία του Γεωργίου Παπανδρέου, και τέλος απο την ευρύτερη αριστερά που εκπροσωπούνταν από το κόμμα της ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά) κάτω απο την ηγεσία του Ηλία Ηλιού. Τα δραματικά γεγονότα της περιόδου αυτής άρχισαν με τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ιδρυτικό στέλεχις του κινήματος Ειρήνης στην Ελλάδα και βουλευτής της Αριστεράς, στη Θεσσαλονίκη το 1963.

Η δολοφονία του Λαμπράκη, ειχε σαν αποτέλεσμα την πτώση της συντηρητικής κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή που μετά την παραίτηση του αυτοεξορίστηκε στη Γαλλία. Στις εκλογές που ακολούθησαν το επόμενο έτος (Φεβρουαριος 1964) ο Γεώργιος Παπαντρέου με το κόμμα της Eνωσης Κέντρου πήρε μια θριαμβευτική νίκη . Κατά το σύντομο χρόνο της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, η Ελλάδα κάνει μεγάλη πρόοδο προς τη δημιουργία ενός πιο δημοκρατικού καθεστώτος, δυστυχώς τα γεγονότα του Ιουλίου του 1965 (Ιουλιανά) που δημιουργήθηκαν από την ελληνική μοναρχία είχαν σαν αποτέλεσμα τη διάσπαση του κόμματος απο τούς λεγόμενους αποστάτες και την παραίτηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν (κυβέρνηση Αθ. Νόβα,Τσιριμώκου και Στεφανόπουλου) ηταν βραχύβιες και κράτησαν ως το Δεκέμβρη του 1966. Στις εκλογές που προκυριχθηκαν για το Μάη του1967 ο Γ. Παπανδρέου που με τον ανένδοτο Αγώνα είχε συσπειρώση μεγάλη πλειοψηφεία του Ελληνικού λαού φαινόταν ως σίγουρος νικιτής. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ψυχροπολιτικό και αντικομουνιστικό κλίμα της περιόδου έδωσε το πράσινο φως για το στρατιωτικό πραξικόμα της 21 του Απρίλη 1967 που υποκινήθηκε απο τον Γ. Παπαδόπουλου και ομάδα συνταγματαρχών που τελικά οδήγησε την Ελλαδα σε 7 χρόνια Δικτατορίας και ειχε σαν αποτέλεσμα το δράμα και το διαχωρισμό της Κύπρου.

Σήμερα, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, την είσοδο της Ελλάδας στη Ευρωπαική κοινώτητα και την εποχή της παγκοσμιοποίησης,τα πολιτικα πράγματα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα, το πολιτικό κλίμα και τα πολιτικά κόμματα είναι η εντελώς διαφορετικά η προσπαθούν να φαίνονται διαφορετικά από ό, τι ήταν πριν από 40 χρόνια.

Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.), αντιπροσωπεύει το συντηρητικό-φιλελεύθερο ρεύμα στην Ελλάδα Ο ιδρυτής του Κόμματος είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πρώην ηγέτης του κόμματος και παλαιότερα της ΕΡΕ θείος του σημερινού ηγέτη του Κόμματος. Η Νέα Δημοκρατία δημιουργήθηκε το 1974 μετά την επιστροφή του Καραμανλή στην Ελλάδα μετά από μια μακρά περίοδο αυτοεξορίας στη Γαλλία. Το κόμμα είχε πολλούς ηγέτες από το 1974 μέχρι σήμερα, αφού ο Κ. Καραμανλής έγινε πρόεδρος της Ελλινικής Δημοκρατίας την ηγεσία του ανέλαβε ο Γεώργιος Ράλλης, στη συνέχεια, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ο Ευάγγελος Αβέρωφ και στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ακολουθούμενος από τον Μιλτιάδη Εβερτ και, τέλος, απο τον Κώστα Καραμανλή.

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) και ιδρυτής του είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974 με την συσπείρωση του αντιστασιακού κινήματος του Ανδρέα Παπανδρέου ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα), τη Δημοκρατική Άμυνα, και απο πολλούς οπαδούς της παλιάς Ένωσης του Κέντρου και της ευρύτερης Αριστεράς. Με τη διακήρυξη του στις 3 του Σεπτέμβρη, το ΠΑΣΟΚ, επιτυγχάνει να ενώσει χιλιάδες Έλληνες με το πολιτικό ιδεώδες των κοινωνικών αλλαγών, στο τετράπτυχο Λαικη κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική απελευθέρωση και δημοκρατία. Με το περίφημο πολιτικό σύνθημα, Αλλαγή το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εθνικές εκλογές το 1981 με τεράστια πλειοψηφία.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ). Η ιστορία του ελληνικού κομμουνιστικού κόμματος έχει διαδραματίση ενα μεγαλο ρόλο στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1918 με την ονομασία Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ελλάδας και από τότε ήταν η πρωτοπορία σε όλους τους αγώνες της Εργατικής και της Γεωργικής τάξης της Ελλάδας. Το ΚΚΕ πολέμησε κατά του φασισμού και του ιμπεριαλισμού, και στους δύο παγκόσμιους πόλεμους , αντιστάθηκε στη στρατιωτική δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά και της Χούντας το 1967. Ήταν στην ηγεσία του μεγαλύτερου αντιστασιακού κινήματος (EAM) Ελληνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα. Εκατοντάδες ηταν τα μέλη του που μαζί με χιλιάδες άλλους Ελληνες Δημοκρατες αγωνιστές της αντίστασης εκτελέστηκαν , φυλακιστίκαν ή στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέτρωσης από τους Ναζί. Το ίδιο συνέβη και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά και τη δικτατορία των Ελλήνων συνταγματαρχών κατά την περίοδο 1967-74. Ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είχε ως αποτέλεσμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος να κυρηχθη παράνομο, έως το 1974 οπου με την μεταπολίτευση τελικά νομιμοποιήθηκε. Ανάμεσα στους διάσημους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγετες του ΚΚΕ ήταν ο Μάρκος Βαφειάδης, ο Νίκος Ζαχαριάδης,ο Άρης Βελουχιώτης, ο Στέφανος Σαράφης,ο Βασίλης Σαμαρινιώτης, ο Νίκος Μπελογιάννης και ο Χαρίλαος Φλωράκης. Η σημερινή γενική γραμματέας του ΚΚΕ είναι η Αλέκα Παπαρήγα.Η νεολαία του ΚΚΕ η ΚΝΕ εχει πρωτοστατήσει μαζί με άλλες προοδευτικές νεολαίες στο Φοιτητικό κίνημα καθώς και στούς αντιφασιστικούς και αντιιμπεριαλιστικόύς αγώνες παλια και τώρα.

ΣΥΡΙΖΑ.Tο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ευρεία ένωση της αριστεράς, μαζί με οικολόγους και λοιπές προοδευτικές κινήσεις. Το μεγαλύτερο μέρος του όμως δημιουργήθηκε το 1968 μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ. Το όνομά του μετά τη διάσπαση ήταν ΚΚΕ Εσωτερικού (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας των Εσωτερικών). Το πολιτικό μέρος της νεολαίας του "Ρήγας Φεραίος» ήταν μία από τις πιο δραστήριες ομάδες αντίστασης κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Το 1987 το κόμμα διασπάστηκε και δημιούργησε ένα νέο κόμμα με την επωνυμία ΕΑΡ (Ενωμένη Αριστερά). Ο πρώτος ηγέτης του κόμματος αυτού ήταν ο Λεωνίδας Κύρκος. Το κόμμα ακολούθησε τη νέα ευρωπαϊκή σχολή κομμουνιστικών ιδεών που ακολουθήθηκε από το ιταλικό κομμουνιστικό κόμμα και τον ηγέτη του Ενρίκο Μπερλιγκουέρ, το ισπανικό Κομμουνιστικό Κόμμα του Σαντιάγκο Καρίγιο και το γαλλικό κομμουνιστικό κόμμα του Ζωρζ Μαρσαί. (Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι είχα την τύχη να παρευρεθώ σε μια δημόσια ομιλία του Ενρίκο Μπερλιγκουέρ και του Ζωρζ Μαρσαί πίσω στη δεκαετία του 70 όταν σπούδαζα στο Πανεπιστήμιο Paris VIII Vincennes). Το 1992 η ΕΑΡ συγχωνεύετε με το κόμμα του Συνασπισμού της Αριστεράς και της προόδου (Συνασπισμός), το οποίο αργότερα έκανε συμμαχία με τα άλλα μικρότερα κόμματα που αποτελεσαν το σημερινο ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς). Ο νέος πρόεδρος, είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ηλικίας μόνο 33 ετών και ειναι ένας από τους νεότερους ηγέτες κόμματος στον κόσμο. Μετά την εκλογή του, πολλές δημοσκοπήσεις έδειξαν μια εκπληκτική αύξηση της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ.